Економіка України
Подобається

Як знизити плату за «комуналку» втричі, не вкладаючи коштів

17/08/2016
Як знизити плату за «комуналку» втричі, не вкладаючи коштів

Щоденні поради заощадження енергоресурсів розглянули 16 серпня у Рівному в міському центрі зайнятості. Під час інформаційного семінару «Енергозбереження вдома. Прості поради для кожного» представники Громадянської мережі ОПОРА поділилися з рівнянами порадами, які дозволять використовувати воду, світло та тепло ефективніше, що дозволить зменшити сплату за комунальні послуги практично втричі.

Активісти акцентували на простих правилах, дотримуватись яких може кожен.

Приймайте душ замість ванни. Таким чином ви зекономите 60% води (140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів – на прийняття п’ятихвилинного душу).

Періть речі у холодній воді, адже 90% енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води.

При користуванні електрочайником не кип’ятіть зайву воду. Наливайте стільки, скільки вам насправді потрібно.

Вимикайте світло, коли виходите з кімнати. Пам’ятайте, що близько 30% загального обсягу споживання електроенергії у побуті припадає саме на освітлювальні прилади.

Не залишайте електроприлади у режимі очікування.

Вдома доцільно використовувати не стаціонарний комп’ютер, а ноутбук. Це дозволяє скоротити енергоспоживання майже у 5 разів.

Якщо ви перериваєте прасування (більш ніж на хвилину), вимикайте праску.

Мийте посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою. Це у 3-5 разів зекономить споживання води.

Замініть старі лампи на енергозберігаючі. Це зменшить споживання електроенергії у 5 разів.

При покупці нової побутової техніки, намагайтеся обирати більш економічну – класу А, використання якої дозволяє скоротити обсяги споживання електроенергії (приміром, такі телевізори споживають у 3-5 разів менше електроенергії, ніж старі).

Також ОПОРІвці розповіли учасникам семінару про доцільність вторинної переробки відходів та утилізацію батарейок.

«Щороку українець продукує 200-250 кг твердих відходів, а житель великого міста – 330-380 кг. В цілому, українці виробляють близько 12 млн тонн твердого сміття. І ця цифра невпинно зростає. Проте змінити ситуацію може кожен, здаючи для вторинної переробки макулатуру, скло, поліетилен, пластмасу та алюмінієві банки», – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович. 


                         



Коментарі