Технології
Подобається

5 побутових переваг, які нам дає інтернет речей

05/07/2016
5 побутових переваг, які нам дає інтернет речей

Набридло щодня заходити за покупками після роботи? Не проблема – холодильник сам зв’язується з крамницею і замовляє відсутні продукти. А сенсори надсилають життєво важливі параметри лікарю, позбавляючи тебе необхідності відвідувати лікарню. Інтернет речей поліпшить і якість життя, і його тривалістьповідомляє Корупція.Маркет

Уже зараз підключених до інтернету пристроїв більше, ніж людей, а через п’ять років кількість таких гаджетів збільшиться втричі. Тоді вся техніка в будинку буде з’єднана в одну мережу, а різні пристрої самостійно спілкуватимуться один з одним, аналізуючи нашу поведінку і передбачаючи бажання.

  • Твій дім стане ще комфортніше*

Завдяки інтернету речей місце, де ти живеш, абсолютно зміниться. Кава буде готова якраз до того моменту, як ти прийдеш на кухню, а “розумний” кондиціонер увімкнеться лише тоді, коли потрібно, автоматично регулюючи температуру з урахуванням часу дня, кількості осіб у приміщенні й температури на вулиці. Цей принцип можна поширити на всі гаджети в будинку: завдяки аналізу ситуації вони будуть підлаштовуватися під ситуацію і побажання господаря.

Ще одна можливість – управління будинком на відстані. Прасував сорочку перед виходом і забув витягнути штепсель із розетки? Не біда – відключай її одним натисканням кнопки на смартфоні. “Розумні” дверні дзвінки надішлють повідомлення про небажаних гостей просто в офіс, а запрограмована лазерна указка подбає про те, щоб кіт, який націлився на крихку вазу, відволікся на щось менш цінне.
 

  • Ти зекономиш на комуналці та їжі*

 

Оскільки будинок стане “розумнішим”, то, отже, і економнішим. Автоматичне вимкнення світла, води й газу разом з регулюванням температури зменшать суми в платіжках за комунальні послуги, а холодильник, який визначає дату закінчення терміну придатності продуктів, підказує, що час би з’їсти цей шматок сиру, інакше через пару днів його доведеться викинути.

  • Інтернет речей допоможе контролювати здоров’я*

Оскільки у нас є пристрої, які моніторять ситуацію довкола, буде нерозумно не скористатися ними, щоб поліпшити здоров’я. Вони зможуть відстежувати основні показники – тиск, частоту серцебиття і рівень цукру в крові – й надсилати результати лікарю, якщо помітять порушення.

Вже є лінзи, які вимірюють рівень цукру в організмі та надсилають результати аналізу на смартфон, або насадки на інгалятори для діабетиків, що визначають координати, де було використано прилад, – з їхньою допомогою хворий зможе чітко стежити за тим, де у нього стався напад, і обходити це місце.

Сенсори в бутсах, ракетках, водонепроникних браслетах дозволять не тільки стежити за здоров’ям, але і контролювати показники тренувань, стимулюючи поліпшувати їх.

  • Пересування по місту стане зручнішим*

“Розумні” міста майбутнього оснастять сенсорами, які будуть допомагати водіям і пасажирам, сповіщаючи їх про аварії та затори. Громадський транспорт стане набагато ефективніший: сенсори, вбудовані в тролейбуси, автобуси, метро, допоможуть відстежити поведінку водіїв і сповістять транспортні компанії про пошкодження.

Твоє авто також зміниться. Якщо ти забув ключі від машини вдома, то відкриєш її за допомогою програми на смартфоні. Автомобіль покаже шлях і розрахує час поїздки – тобі потрібно лише відкинутися на сидіння і дозволити автопілоту робити свою справу. Якщо немає особистого транспорту, смартфон синхронізується з календарем і надсилає ці дані сервісу таксі. Таким чином, машина вже буде стояти перед офісом, коли ти його поспіхом покидатимеш.

  • Тобі буде легше підтримувати навколишнє середовище в чистоті*

Ти не станеш викидати фантик на дорогу, не знайшовши поблизу урну, а знайдеш найближчу за пару кліків у смартфоні. “Розумні” сміттєві баки будуть показувати рівень заповнення, а коли місця в них більше не залишиться, надішлють повідомлення компанії, яка займається утилізацією відходів.

Кількість підключених гаджетів збільшується, але людство певною мірою не готове до цього. Коли інтернет речей ґрунтовно вселиться в промисловість, медицину, транспорт, важливо буде не забути про безпеку. Адже якщо від атак на персональні комп’ютери чи дата-сервери є протидія, то що робити в разі злому, наприклад, лікарняного обладнання, поки ніхто не знає.


                         



Коментарі