Без категорії
Подобається

Як Нафтогаз нагло обманює українців

26/05/2016
Як Нафтогаз нагло обманює українців

568cf70e6cd71_atikls344

НАК "Нафтогаз України" ніколи не купував в ЄС газ дорожче, ніж пропонував російський держконцерн "Газпром". Про це заявив директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі Першого національного телеканалу.

"Ми ніколи за ці роки не приймали рішення купувати газ на заході, коли у нас був дешевший газ в Росії", – сказав він.

За словами Ю.Вітренко, відмовлятися від покупки російського газу сенсу немає – оскільки газ, який Україна купує у європейських постачальників, частково закуповується в Росії, інформує Корупція.Маркет.

"Тому в будь-якому випадку кошти за нього в тому чи іншому обсязі надходять в РФ", – пояснив представник "Нафтогазу".

Нагадаємо, раніше незалежний експерт з енергетики Валентин Землянський повідомив, що закупівля газу в ЄС обійшлася "Нафтогазу" дорожче, ніж імпорт з РФ за контрактом з "Газпромом". Він послався на дані Державної фіскальної служби України, відповідно до яких середня митна вартість імпортованого газу в січні поточного року склала 231,4 дол. / Тис. куб. м. газу.

Тоді як ціна російського газу з урахуванням наданої урядом РФ знижки склала 212 дол. / Тис. куб. м. В.Землянський також навів дані за 2015 рік, з яких випливає, що тільки в I кв. газ з ЄС був дешевше, ніж з РФ: 301 проти 329 дол. / тис. куб. м. Тоді як в II кв. співвідношення було відповідно 275 проти 248 дол., в III кв. 266 проти 248 дол., В IV кв. – 232 проти 227 дол.

"Нафтогаз" припинив закупівлі російського газу з травня 2015 року, потім відновив в листопаді і знову припинив.
51250


                         



Коментарі