Економіка України
Подобається

Чому економіка України почала рости

13/05/2016
Чому економіка України почала рости

 

 

Цей рік має стати першим роком зростання економіки України після довготривалої кризи. Утім, чи є об'єктивні приводи для оптимізму?

У своїй травневій доповіді МВФ пророкує Україні в 2016 році зростання економіки на 1,5%. У Фонді такі цифри вважають позитивними, називаючи можливе зростання "рекордним". Скоріш за все, його можна вважати таким, порівнюючи з приголомшливим падінням української економіки в 2015 році на 10,5%. 

grn

Зростання промислового виробництва

Лютий порадував українців стрімким злетом промислового виробництва на рівні 7,6% у порівнянні з аналогічним місяцем 2015 року. Однак вже в березні цей показник знизився до 4,8%.

Загалом Мінекономрозвитку відзвітувало, що за перший квартал 2016 року промислове виробництво зросло на 3,7% і спрогнозувало його ріст на перше півріччя на невеликі, але показові 2,5%. Чому показові, бо до цього часу промвиробництво України скорочувалось три роки поспіль.

У відомстві пояснили, що зростання викликане збільшенням обсягів виробництва металоконструкцій, продукції машинобудування, будівельних матеріалів. Аутсайдерами стали харчова, хімічна, деревообробна промисловість та електроенергія.

Промисловому виробництву допомогло покращення зовнішньої кон'юнктури для українських товарів, зокрема – зростання ціни на метал.

Зміцнення гривні

Останніми часом ми спостерігаємо зміцнення гривні до долара як на міжбанку, так і на чорному ринку. Експерти це пояснюють зростанням обсягів експортної виручки і продажу валюти експортерами. Також на зміцнення гривні позитивно вплинув кінець опалювального сезону, адже велика частина енергоносіїв закуповувалась за долари. 

Як наслідок, за останні два місяці гривня відіграла у долара майже 10% своєї вартості. Так 1 березня 2016 року на міжбанку долар продавався за 27,5 гривні, сьогодні ж, 12 травня, валюту можна придбати за 25,3 гривень.

Курс гривні також суттєво впливає на рівень цін. В НБУ відзвітували, що вперше за два роки темпи інфляції в Україні повернулися до однозначних чисел. Так, у квітні 2016 року споживча інфляція знизилася до 9,8% з 20,9% в кінці березня. 

Транш МВФ, без сумніву, може стати ще одним реанімаційним заходом для економіки України, але він не здатен бути довготривалою терапією.

Експерти сходяться у думці, що співпраця з Міжнародним валютним фондом важлива не самим фактом виділення грошей, а перш за все виконанням вимог для їх отримання.

Одна з груп умов Фонду полягає в проведенні структурних реформ, в тому числі судової реформи та реформи прокурати. Їх впровадження змогло б  вплинути на бізнес-клімат в країні та залучити інвесторів.

 

 

 

 

 

 


                         



Коментарі