Економіка світу
Подобається

10 Причин ніколи не йти на роботу

11/09/2015
10 Причин ніколи не йти на роботу

свобода людина шоушенко

Більшість зі нас мають восьми- чи дев’ятигодинний робочий день. П’яти, рідше – шестиденний, робочий тиждень. Стабільна ставка з переспективою кар’єрного росту і так далі. Застрягши на ненависній роботі в тісному офісі, можна лише мріяти. Замість того, щоб подорожувати містами і країнами,  кататися в горах на велосипеді або плавати у річці чи ніжитися на пляжі. Корупція.Маркет публікує переклад статті Стіва Павліни (Steve Pavlina) "10 Reasons You Should Never Get a Job".

Стів Павліна – відомий американський автор книжок з особистісного розвитку, оратор-мотиватор та підприємець. Є автором сайту та блогу присвячених саморозвитку, а також книжки "Особистісний розвиток для розумних людей" (англ. "Personal Development for Smart People").

 

10 Причин ніколи не йти на роботу

Лише заради сміху, я недавно запитався в Ерін: «Ось тепер, коли діти пішли в школу, чи не вважаєш ти, що нарешті настав час посерйознішати і знайти роботу? Мені не приємно бачити тебе, безробітною так довго».

Вона усміхнулася і сказала: «Ухти! Я вже безробітна досить довго. Дивно, але мені це подобається!»

Жоден з нас не мав роботи ще з дев’яностих (моя єдина робота була у 1992), тож ми працювали на себе вже доволі тривалий час. У нас в домі це популярний жарт: «Може тобі нарешті треба взятися за голову і піти на роботу?»

Це наче в епізоді з одного фільму: «Ні, прошу! Не це! Все, що завгодно, але не це!»

Доволі смішно! Коли люди досягають певного віку (наприклад, після закінчення університету), вони вважають, що настав час йти на роботу. Але, якщо це робить більшість, то не означає, що це хороша ідея. Насправді, якщо Ви достатньо розумні, піти на роботу, це один із найгірших варіантів розвитку подій для матеріальної підтримки себе. В світі є купа вдаліших способів заробити на життя, аніж продаж себе у послугування іншим.

Ось деякі причини, щоб не йти на роботу.

 

1. Дохід для дурнів.

Працюючи по найму і розмінюючи свій час на гроші може здаватися хорошою ідеєю. Тут є лише одна проблема. Це не розумно. Це найдурніший спосіб генерувати дохід. Це насправді дохід для дурнів.

Чому ж робота по найму це так низько? Тому, що Вам платять лише тоді, коли Ви працюєте. Чи не бачите тут проблеми? Чи можливо Вам вже настільки промили мізки, що Ви свято переконані в тому, що заробляти можна лише тоді, коли працюєте? Чи ніколи Ви не  розглядали варіанту, що заробляти можна і тоді, коли Ви не працюєте? Хто Вам сказав, що гроші будуть лише тоді, коли Ви активно працюєте? Інші наймані працівники, мабуть.

Чи не вважаєте, що життя могло би бути набагато легшим, якби Вам платили, коли Ви їсте, спите чи бавитеся з дітьми? Чому б не заробляти 24 години на добу, 7 днів на тиждень? Заробляти незалежно від того працюєте Ви чи ні! Невже Ваші рослини у вазонках не ростуть, навіть коли Ви їх не поливаєте? То чому банківському рахунку не робити б те саме?

Кого хвилює скільки годин на день Ви працюєте? Більшість навіть не зауважать, пропрацювали Ви 6 чи 60 годин. Але, якщо Ви створюєте дещо цінне для інших, то велика кількість людей розкриє гаманці і з радістю за це заплатить. Нікого не хвилює Ваш час. Всіх цікавить лише отримання вигоди з результатів Вашої праці. Чи насправді Вас бентежить скільки часу зайняло мені написати цю статтю? Чи заплатили б Ви мені вдвічі більше, якби я витратив шість замість трьох годин?

Розумні люди зазвичай теж починають з традиційної стежини із зарплатою згідно ставки. Тож не переживайте, якщо Ви щойно зрозуміли, що Вас постійно розводять. Розумні люди усвідомлюють, що обмін власного часу на гроші є насправді дуже нерозумним вчинком і повинен бути кращий спосіб заробітку. І, звичайно, кращі способи є!

Розумні люди будують системи, які приносять дохід 24/7, особливо пасивний дохід. Це може бути запуск бізнесу, створення веб-сайту, інвестування або ж отримання постійної винагороди (роялті) за креативну роботу. Системи повинні доносити цінність до людей і генерувати прибуток з цього. Отже, якщо система запущена, вона працює постійно, незалежно від Вашої активної участі. З того моменту частина Вашого часу може бути спрямована на збільшення доходу (вдосконалюючи систему або створюючи нові) замість постійної підтримки себе на плаву.

Цей сайт (stevepavlina.com) є прикладом такої системи. На момент написання він генерував $ 9000 в місяць (оновлено: $40,000 в місяць станом на 31/10/06) і це не єдине моє джерело доходу. Я пишу одну статтю лише один раз (фіксована інвестиція часу), а люди можуть отримувати користь з цього рік за роком. Веб сервер забезпечує донесення цінності, а інші системи (багато з яких я навіть не розумію) збирають кошти і автоматично надсилають їх на мій рахунок. Це не на 100% пасивно, але я обожнюю писати і навіть робив би це задурно. Але ж звичайно це коштує багато грошей запустити такий бізнес, правда? Так, 9 $. Це величезна сума в наші дні (реєстрація доменного імені). Все після того – це дохід.

Звичайно, потрібно витратити багато часу і зусиль перед тим, як створити власну прибуткову систему. Але Вам не потрібно придумувати велосипед заново. Прошу, використовуйте вже існуючі системи, такі, як GoogleAds або інші партнерські програми. Коли процес запуститься, вже не потрібно буде працювати так багато, щоб триматися на плаву. Чи не буде це чудово під час смачного обіду з дружиною знати, що Ви заробляєте? Якщо Ви хочете продовжувати працювати дні і ночі, бо це Вам подобається, будь-ласка. Але, якщо ж Ви хочете нічого не робити і байдикувати, прошу. Жодних проблем. Якщо Ваша система створюватиме цінність для інших, Ви зароблятимете незалежно від того, працюватимете Ви чи ні.

Будь-яка сусідня книгарня повна книжок з прикладами різних систем, які вже створені, перевірені і запущені іншими розумними людьми. Ніхто не народився зі знаннями по створенню бізнесу чи отриманні доходу з інвестицій. Але Ви можете цього доволі легко навчитися. Скільки часу це займе не важливо, оскільки він і так мине. В майбутньому Ви можете стати власником прибуткових систем, на противагу довічному рабству на ставку. Навіть, якщо Ваша система генеруватиме кілька доларів на місяць – це вже великий крок у правильному напрямку.

2. Обмеженй досвід

Ви можете думати, це важливо знайти роботу, щоб набути досвіду. Але це звучить, наче Вам потрібно грати у гольф, щоб набути досвіду гри у гольф. Досвід приходить з життя, незалежно від того, є у Вас робота чи не має. Робота лише покращує навички у вузькій сфері, але справжній досвід набувається зі всього. Тож це не є вагомою причиною. Посидіть, нічого не роблячи кілька років, і сміло можете називати себе досвідченим філософом, медитатором чи політиком.

Біда досвіду в роботі полягає в тому, що Ви просто постійно повторюєте одну і ту саму дію раз за разом. Ви навчаєтеся дуже багато з самого початку, а потім переходите у період стагнації. Це зумовлює ситуацію, коли Ви позбавляєтеся можливості отримати багато цінного досвіду в інших галузях чи аспектах життя. А, якщо Ваша вузька спеціальність в один момент стане неактуальною, то ніякий досвід роботи не братиметься до уваги. Запитайте себе, чи робочий досвід, який Ви набуваєте зараз буде цінитися через 20-30 років. Чи Ваша робота або спеціальність взагалі існуватимуть тоді?

Враховуйте наступне! Який досвід чи навичку Ви б хотіли набути? Знання, як виконувати конкретну роботу дуже добре (ту, яку можна монетизувати лише обмінюючи свій час на гроші), чи досвід насолоди від фінансової незалежності до кінця життя без жодної роботи взагалі. Не знаю, що думаєте Ви, але я особисто надаю перевагу другому варіанту. Це виглядає набагато кориснішим у сучасному світі, чи не так?

3. Довічне приручення.

Піти на роботу – це наче впроваджувати програму по людському прирученню. Ви вчитеся бути хорошим домашнім улюбленцем.

Подивіться навколо! Добре подивіться! Що Ви бачите? Чи це вільні люди Вас оточують? Чи Ви живете у клітці з несвідомими тваринами?

Як проходять тренування? Чи господар належно Вас винагороджує за хорошу поведінку? Чи намагаються дисциплінувати, якщо Ви не підкоряєтеся на команди господаря?

Чи залишилося у Вас хоч трішки відчуття до власної свободи? Або може Ви запрограмували себе бути домашнім улюбленцем до кінця життя?

Люди не повинні рости у клітках!

4. Занадто багато ротів годувати.

Заробітна плата є найбільш обтяженою податками. В США десь половина Вашої зарплати йде на різноманітні податки. Податкова система створена таким чином, що частина коштів відраховується з Вашої зарплати, а решта з прибутку роботодавця. Тим не менше можна побитися об заклад, що з погляду Вашого роботодавця, всі ці сплати фактично перекладаються на Вас. А також всі види компенсацій чи надбавок. Навіть оренда за офісний простір, що Ви займаєте, враховується. Тож Ви повинні заробляти достатньо, щоб покрити і ці витрати. Ви можете почуватися, наче корпоративне середовище Вас підтримує, хоча насправді це Ви, хто платить за це.

Левова часка Вашого заробітку йде власникам та акціонерам. Тут насправді занадто багато ротів, щоб всіх прогодувати.

Невже це так складно зрозуміти, що наймані працівники найбільше сплачують податків у відношенні до величини прибутку. В кінцевому, хто має більше контролю над податковою системою? Бізнесмени, інвестори чи наймані працівники?

Оплачують лише частину від реальної цінності, яку Ви створюєте. Ваша справжня зарплата може бути втричі більшою від того, що отримуєте. Але нажаль більшості грошей ніколи не побачити. Це йде прямо у кишені інших людей.

Які ж Ви щедрі!

5. Занадто ризиковано.

Багато працівників на ставку вважають, що робота по найму є найбезпечнішим і найменш ризикованим способом заробляти гроші.

Хе-хе!!!

Суспільні умови просто дивовижні. Настільки, що навіть можуть змусити людей вірити у абсолютно протилежне до правди.

Чи поставлення себе у становище, в якому хтось може перекрити всі джерела надходження Вашого доходу, сказавши лише два слова (Вас звільнено!!!), виглядає як безпечна і неризикованата ситуація? Чи насправді один потік доходів виглядає безпечнішим ніж 10?

Ідея, що робота на дядю є найстабільнішим способом заробити, просто дурнувата. Ви не можете мати безпеки, якщо не маєте контролю. А наймані працівники мають контролю найменше за всіх. Якщо ви працюєте на когось, то Ваша справжня професія – це професійний гравець у рулетку.

6. Злісний бос-господар.

Чи Ви знали, що слово «Бос» прийшло з Голландської мови, де «Bass»означає господар. Інше значення слова бос – корова. Також в багатьох відеоіграх босом є злий чувак, якого треба вбити, щоб перейти на новий рівень.

Тож, якщо Ваш бос справжній злісний бик-господар, то що Вам потрібно зробити? Лише зарядити ніж у серце.

Хто Ваш татко?

7. Жебрацтво

Якщо Ви хочете підвищення зарплати, чи Вам треба йти до господаря і просити грошей? Які це відчуття, коли Вам підкидують снеків Чаппі раз за разом?

Або Ви самостійно вирішуєте скільки Вам заробляти без потреби питатися у когось дозволу?

Якщо Ви маєте бізнес і один клієнт кажен Вам «НІ», Ви просто відповідате: «Наступний».

8. Нав’язане соціальне життя.

Багато людей розглядають свою роботу як певний соціальний статус. Вони тусуються з такими самими людьми, з якими працюють в одній галузі. Такі відносини – це соціальні утопії. Захопливий день включає глибокі розмови на тему зміни політики компанії, затримку переходу на нове програмне забезпечення і несподівану поставку великої партії ручок «Віс». А як на рахунок розмови з диваком чи незнайомою людиною? Ой, страшно! Краще перебувати у сприятливому середовищі.

Коли одного з Ваших співрабів продали іншому господарю чи втрачаєте Ви друга? Якщо у Вашому робочому середовищі є лише чоловіки, то чи означає це, що єдиною можливістю поспілкуватися з жінкою на роботі буде дзвінок рецепціоністу? Чому б не вирішити самостійно з ким спілкуватися і працювати, а не давати це до диспозиції Вашому господарю? Хочете вірите, а хочете ні, але в світі є купа місць, де збираються вільні люди. Але остерігайтеся цих безробітних – вони шалений народ.

9. Втрата свободи.

Потрібно багато зусиль, щоб взяти когось на роботу. Спочатку потрібно зламати незалежне людське бажання. Чудовим способом зробити це є створення корпоративної політики з безліччю безсенсних правил і настанов. Це призводить до того, що працівник робиться більш вразливим і боїться за те, що у випадку якогось промаху, до нього буде застосовано санкцій. В результаті наймані працівники швидше за все поводитимуться бережно, дотримуючись вказівок і команд господаря. Гляньте на корпоративну культуру багатьох компаній. Люди, що там працюють, просто раби.

Як частина регулярних тренувань, працівників дрисерують як потрібно вдягатися, розмовляти, рухатися і так далі. Не можна ж мати працівників, які думають за самих себе. Це все зруйнує.

Не дай Бог, поставити вазонок на робочий стіл, якщо це проти політики компанії. О, ні! Це кінець світу. Сінді має вазонок на столі! Кличте тренерів, нехай вона пройде дрисеровку ще раз.

Вільні люди вважають, що такі правила і настанови дурні, звичайно. Єдина політика, якої вони дотримуються: «Будь розумним. Будь добрим. Роби те, що любиш. Веселися.»

10. Плакса.

Ви не зауважували, що наймані працівники майже постійно нарікають на проблеми і їхню роботу? Але насправді вони не хочуть вирішення проблем – вони просто хочуть мати на що нарікати і перекладати відповідальність за проблеми на плечі інших. Якщо Ви не можете назвати свого боса придурком без страху бути звільненим, то Ви більше не вільні. Ви стали власнітю свого господаря.

Якщо Ви працюєте поряд з іншими мишками весь день, чи не вважаєте, що це тавро може перейти і на Вас? Звичайно так і станеться. Це лише питання часу перед тим, як Ви пожертвуєте власною гідністю на жертовнику страху. Спочатку відвагою – потім чесністю – потім честю – потім власною гідністю… і в кінцевому Вашою свободою. Ви продасте Вашу людяність за ніщо більше, як за ілюзію. І зараз Ваш найбільший страх – це визнання того, ким Ви стали.

Мені байдуже як низько ці слова можуть Вас опустити. Але ніколи не пізно відновити відвагу і силу волі. Ніколи!

Ще досі хочете роботу?

Якщо наразі Ви чемний і сумлінний найманий працівник, швидше за все реакція буде обороняючою. Це частина добре виконаного запрограмування. Але майте на увазі, якщо вищесказане не здалося Вам правдою, то у Вас не буде жодної емоційної реакції. Це лише нагадування того, що Ви вже знаєте. Ви можете заперечувати присутність клітки, але вона все одно там буде. Можливо все сталося так природньо, що Ви зауважили це лише зараз, наче рак, що насолоджується теплою водичкою, перед тим, як його кидатимуть у кип’яток.

Якщо хоч щось з цього викликає у Вас злість, значить це крок у правильному напрямку. Злість є вищим рівнем свідомості ніж апатія, тож це краще ніж бути придавленим цілий час. Якісь почуття краще ніж пустота. Якщо Ви прислухаєтеся до своїх емоцій замість приглушування їх, значить Ви рухаєтеся в сторону відваги. А коли це станеться, Ви матимете силу волі зробити щось у вашій ситуації і почати жити, як сильна людина. Так, як Вам призначалося, а не бути віддресированим домашнім улюбленцем.

Щасливий безробітний.

Які ж є альтернативи, щоб не йти на роботу? Альтернатива – залишатися щасливим безробітним на все життя, але генерувати дохід з різних джерел. Усвідомте, що Ви отримуєте дохід, надаючи цінність, а не час. Тож знайдіть спосіб надати найбільше вигоди для інших і беріть розумну плату за це. Один із найпростіших і найбільш легкодоступних способів – це створення власного бізнесу. Якщо Ви працюєте найманим працівником в певній галузі, знайдіть спосіб надавати ту саму цінність напряму тим, хто отримує вигоду від Вашої праці. Це може зайняти доволі багато часу, щоб запустити цей механізм. Зате Ваша свобода насправді вартує цих інвестицій часу та енергії спочатку. Потім Ви зможете самі купувати для себе снеки Чаппі.

І звичайно все, чого Ви навчитеся протягом цього тернистого шляху, Ви зможете передати іншим, щоб створити ще більшу цінність. Тож навіть Ваші помилки можна буде монетизувати.

Вас може переслідувати страх, що Ви не маєте жодної цінності, щоб представити іншим. Можливо бути найманим працівником і отримувати зарплату погодинно це найкраще, що Ви можете зробити. Можливо Ви не вартуєте навіть стільки. Такі думки є результатом Вашого власного накручування. Це абсолютний нонсенс. Скоро Ви усвідомите, що насправді Ви маєте можливість створити величезну цінність для інших і люди з радістю за це заплатять. І лише одна річ може засліплювати Вас – це страх.

Все, що Вам насправді потрібно, це відвага бути самим собою. Ваша справжня цінність виходить з того, хто Ви, а не те, що Ви робите. Єдине, що варто робити, це відкривати себе світові. Вам постійно нав’язують різну брехню з вказівками чому цього не варто робити. Але Ви ніколи не відчуєте справжнього щастя і самореалізації доки не зберете мужності зробити це.

Наступонго разу, коли хтось скаже Вам піти на роботу, я рекомендую відповісти: «Ні, прошу, не це! Все, що завгодно, але не це!» Дайте відповідь прямо, дивлячись цій людині в очі.

В глибині душі Ви добре знаєте, що йти на роботу не є тим, чого Ви хочете. Тож не давайте іншим нав’язувати це Вам. Вчіться довірятися своєму внутрішньому чуттю, навіть якщо весь світ говорить, що Ви дурень. Через багато років Ви озирнетеся назад і зрозумієте, що це було одне з найкращих рішень у житті…


                         



Коментарі