Економіка України
Подобається

Рішення ВРУ: ЖЕКів більше не буде

15/05/2015
Рішення ВРУ: ЖЕКів більше не буде

вру

Верховна Рада України проголосувала за законопроект №1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" Закон ухвалено, 256 народних депутатів «ЗА». Прийняття такого закону руйнує і повністю унеможливлює монополію ЖЕКів. Зміни дають змогу мешканцям самотужки управляти спільним майном. Закон визначає нові права та обов'язки співвласників квартирних угрупуваннь в Україні.

 

У поясненні до закону йдеться про те, що такий проект створювався і затвердився з метою усунення проблем щодо реалізації права власності. Створюються потрібні умови для повноцінного використання та догляду за спільним майном багатоповерхівок. Розглядають альтернативу стандартним методам управління.

 

Мешканці самі зможуть визначати за якою ціною та які послуги для дому замовляти. Це дає змогу розвиватися ринку житла, проводити конкурсну термомодернізацію.

 

Тепер скликатимуть загальні збори або організовуватимуть письмові опитування, де кожен матиме відповідне за пропорційністю право голосу. Пропорційність визначається відповідно до загальної площі квартири.

 

Окрім того, співмешканці будуть мати інформаційну базу, звертаючись до якої, отримуватимуть данні про тих, хто разом з ними володіє іншими квартирами.

 

13 січня 2015 року дотичний закон був прийнятий в першому читанні. До другого читання зробили 127 поправок. Мінрегіон заявляє, що такий законопроект робить мешканців безпосередніми власниками-управителями свого житла на ряду з ОСББ та ЖБК.

 

Що несе за собою цей законопроект:

1)Врегульовує відносини в управлінській сфері багатоквартирними будинками. Все на законодавчому рівні.

2)Сприяє збереженню та управлінню існуючим житловим фондом. Це теж частина держполітики щодо житла.

3)Забезпечує громадян потрібною базою, щоб мати змогу грамотно управляти багатоповерхівками самостійно.

4)Створює умови, щоб залучити професіоналів в управлінні, для допомоги в керуванні спільним майном.

 

Після підписання закону президентом, монополія ЖЕКів зникне назавжди.

Чи збільшення самостійності в управлінні виправдає себе? Чи будуть якісні зміни?

 

 

 

Автор: Валентина Рущак


                         



Коментарі