Економіка України
Подобається

Дефолт в Україні: бути чи не бути?

13/05/2015
Дефолт в Україні: бути чи не бути?

gSlHkScwmG8


Тільки-но українці починать оговтуватися від валютних карусель,як фінансові експерти вже роблять ставки, коли в Україні настане дефолт. За їхніми прогнозами черговий удар по українській валюті може відбутися у найближчі терміни. Економісти пророкують таке становище гривні не просто так.

З кожним днем ризик та вірогідність чергових грошових проблем для країни стрімко зростає. Оголошення дефолту може стати не таким вже й спонтанним. Інвестори вважать, що уряд не встигне реструктуризувати борг. У червні настає кінцевий термін, а шанси на виконання державою своїх зобов'язаннь вчасно мізерні.

Проблеми з усуненням боргу можуть виникнути через переговори з власниками єврооблігацій. Міністр фінансів вважає, що перемови можуть затягнутися аж на літо. Наталія Яресько вбачає імовірну проблему тільки у перетрактаціях з власниками євробондів.

Банкіри, в свою чергу, дотримуються думки, що навіть за умови вдалих перемовин, дефолт дуже навіть імовірний.

Укрексімбанк у квітні отримав продовження на три місяці обігу євробондів. Інвестори наважилася на таке, спираючись на впевненість у одному з великих держбанків України.

Єврооблігації Укрексімбанку та успіх у переговорах щодо них розглядається владою як прецедент.

Росія, до речі, участі у перемовинах не брала. Хоча реструктуризація актуальна, адже російський уряд є власником українських євробондів вартістю у три млрд доларів.

Прогнози не райдужні, але попри песимістичні настрою, надія на успішні переговори з  інвесторами є, а Росія, можливо, не буде заважати у вирішенні фінансових справ. Громадян закликають не панікувати передчасно і сподіватися на найкращі результати. Фінансова кабала може й загрожує українцям, але це ще не означає, що їй дозволять статися.


Автор: Валентина Рущак


                         



Коментарі