Економіка України
Подобається

Яким очікується курс гривні до долара у квітні – експерти

04/04/2015
Яким очікується курс гривні до долара у квітні – експерти

гривня і долар

НБУ перейшов до політики стримування ліквідності для того, щоб приборкати долар на валютному міжбанку.


У разі якщо Національний банк України продовжить політику стримування ліквідності на валютному ринку, курс гривні до долара в середині квітня зміцниться до позначки нижче 23 грн за долар. Як передає Укрінформ, таку думку висловив головний фінансовий аналітик агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. Новину повідомляє Корупція.маркет

"НБУ перейшов до політики стримування ліквідності для того, щоб приборкати долар на валютному міжбанку після чого зняти валютні обмеження. Такий сценарій був прогнозованим. Найбільш чутливим до таких дій поки виявився чорний ринок. Якщо" дефіцит "ліквідності протримається тиждень, з великою часткою ймовірності, НБУ схилить гривню до ревальвації нижче рівня 23 ", – прогнозує Шапран.


За його словами, про "стиснення" ліквідності на ринку свідчить те, що на єдиному казначейському рахунку знаходилось близько 25 млрд грн, а обсяг ліквідності 2 квітня досяг історичного мінімуму 2015 року, впавши нижче позначки в 22,8 млрд грн.

Саме з причини дефіциту гривні на чорному ринку відбувалися коливання курсу. Так, у четвер, у другій половині дня курс гривні різко зміцнився: якщо ще 1 квітня ділки купували в середньому по 25, а продавали по 27, то в другій половині 2 квітня долар вже можна було купити по 24,5. Однак у п'ятницю курс на чорному ринку знову вирівнявся з міжбанком.

На міжбанку, за тиждень з 30 березня, події розвивалися під дією нормативних обмежень.

"У середині тижня національна валюта трохи зміцнилася, а потім знову пішла за позначку 23,5 грн за долар. Можна говорити про те, що курс був стабільний, проте така стабільність була досягнута в основному за рахунок адміністративних заходів НБУ ", – вважає Шапран.

На думку фінансового аналітика "Альпарі" Олександра Михайленка, готівковий долар в квітні буде коштувати від 25 до 28 грн.

"У разі відсутності ескалації конфлікту на сході в квітні готівковий курс буде коливатися в діапазоні 25-28 гривень за долар", – вважає експерт.

По його думку, нова кредитна програма EFF між Україною та Міжнародним валютним фондом не є чинником довгострокового зміцнення гривні.

" Фактор МВФ утримує Україну від дефолту. Без EFF про реструктуризацію українського боргу не йшлося б ", – вважає Михайленко.


                         



Коментарі