Махінації
Подобається

Хто організовує дерибан на місцях і як це робиться

24/03/2015
Хто організовує дерибан на місцях і як це робиться

дерибан

Громади українських міст втрачають сотні мільйонів гривень. Через дірку в законодавстві вони за безцінь віддають ласі шматки землі приватним компаніям, які працюють «під прикриттям» державних структур. Хто організовує дерибан і як це робиться, з’ясували журналісти «Слідства.Інфо» у Рівному.

В українських містах силові структури, державні та комунальні установи давно налагодили цікаву схему. Вони безкоштовно отримують найцінніші земельні ділянки, а потім за безцінь віддають їх «своїм» приватним компаніям. Наприклад, в Одесі найкращу землю біля парків і бульварів починаючи з 2005-го отримують СБУ, Міноборони, УМВС і місцеві комунальники. Аналогічна ситуація в Києві. Процес поставлено на потік.

«10 грудня головне управління МВС отримало 2 гектари землі, – розповідає член земельної комісії Київради Галина Янченко. – В цей же день майже три з половиною гектари землі для будівництва комплексу житлових будинків отримало управління Державної охорони України. В цей же день, 10 грудня, 4 гектари для будівництва і обслуговування шести 34-поверхових житлових будинків отримало головне управління Національної гвардії України».

У січні Київрада планувала розглянути ще одне питання про відведення землі. Під будівництво житла прокуратам хотіли виділити 10 гектарів землі. Оціночна вартість ділянки – 35 мільйонів.

За словами Янченко, «питання було зняте з порядку денного засідання Київради через зміни в законодавстві, а не через те, що питання могло мати резонансний характер».

Так само нібито для будівництва житла для працівників силових структур виділяють ділянки й в інших містах України, зокрема, у Рівному. Тут півгектара ласого шматка землі у центрі хочуть віддати працівникам СБУ. Що буде з цією землею далі? Запрацює традиційна схема – туди зайде інвестор.

«Тут СБУшники вийшли з реальної ситуації: «Краще курка в руках, ніж чайка в міністерстві», – каже начальник управління Держземагентства у Рівному Роман Гресько. – Тобто, вони візьмуть ділянку, вона в самому центрі міста, центріше вже не буває, їм не буде проблеми залучити нормальних інвесторів, «порядних», які, зрозуміло, на якихось умовах будуть будувати те житло».

Схема працює просто. Таємничий інвестор вкладає в об’єкт – наприклад, будинок – гроші. За це він отримує право на використання за безцінь землі, яка на аукціоні коштувала б йому десятки мільйонів. Ціна питання – кілька квартир у новобудові або інших будинках тим, кому земля призначена.

Саме таким шляхом пішла прокуратура Рівненської області, коли 2007-го року отримала ділянку неподалік від тієї, на яку зараз претендує СБУ. Приватна фірма пообіцяла звести тут прокурорам житло і передала їм 8 квартир, які отримали керівники різних рівнів. За це вона без аукціону отримала саму землю вартістю в мільйони гривень. Через кризу 2008-го року вона поки що заростає бур’яном. До кращих часів.

У прокуратурі відмовляються пояснювати, чому дорога і нібито прокурорська земля так легко перекочувала до приватної фірми. Говоримо з Людмилою Суржук, прес-секретаркою прокурора Рівненської області.

– Це було кілька років назад. Ми піднімали документи, бухгалтерія піднімала документи, щоб відписати вам цей запит, ми не можемо зараз щось говорити.

Так само відмовляється від коментарів і місцева СБУ, яка хоче отримати землю від рівнян. Новий начальник цієї структури Валерій Мичкало не хоче спілкуватися із журналістами до рішення Рівненської Ради з цього питання. Говоримо з його помічницею.

– Дивна ситуація, що СБУ звертається до міської ради, яка представляє інтереси всіх рівнян, і просить земельну ділянку, але разом з тим остерігається і не хоче пояснити свою позицію, чи готові вони там будуватися, чому там саме в центрі міста хочуть? Але разом з тим хочуть підтримку рівнян, щоб їм цю земельну ділянку надали.

– На жаль, я не можу прокоментувати рішення керівництва управління, але от поки що так.

Насправді для мовчання в СБУ є причина, яку від громадськості приховують. На будівництво житла в регіонального управління просто немає коштів. Тому, очевидно, доведеться йти за перевіреною прокурорською схемою – віддавши землю приватній фірмі, пов’язаній із можновладцями.

Авторський нагляд за будівництвом житла на землі, яку дали прокурорам у 2007 році, мала здійснювати фірма, засновником якої був тодішній секретар міської ради Юрій Торгун, член пропрезидентської фракції «Наша Україна». А ниточки від фірми, яка користується цією землею тепер, ведуть до тодішнього зятя президента Віктора Ющенка Олексія Хахльова.

 

Юрій Торгун не вважає це конфліктом інтересів.

– «Ізотерм-С» ніякими краями там не плавав. Якщо я, директор, на сьогоднішній день навіть згадати цієї ситуації не можу, то про який конфлікт інтересів може іти річ?

Сам екс-зять президента Ющенка Олексій Хахльов теж заперечує свою причетність до фірми, яка отримала землю і до якої причетний його двоюрідний брат. Контакти ж брата для перевірки інформації надавати відмовляється.

Якій фірмі дістанеться ділянка, на яку претендує СБУ, поки що невідомо. Однак є шанс, що депутати Рівнеради замість віддати землю поза конкуренцією – виставлять її на аукціон з продажу чи оренди.

«Цю ділянку треба продати з аукціону, виручити за неї немалі кошти, порядку 20-30-ти мільйонів гривень, і я думаю, що ці кошти будуть спрямовані на благоустрій міста», – каже голова земельної комісії Рівнеради Антон Сачук. ,

«На таких важливих ділянках ми повинні робити аукціон в два етапи. Тобто, спочатку серед тих інвесторів, які запропонують себе в якості покупців, створити конкурс проектів, тобто, кращих проектів для міста, а що там зробити», – пропонує депутатка Рівнеради, експерт-оцінювач нерухомості Людмила Туровська. – Після цього серед кращих проектів, проектантів провести аукціон, тобто продаж земельної ділянки за найвищою ціною».

У столиці вважають так само. Член земельної комісії Київради Галина Янченко вважає, що надавати земельні ділянки державним структурам, які згодом поза конкурсом передають їх приватним фірмам, недоцільно.

«Ані Нацгвардія, ані управління Державної охорони, ані МВС не можуть будувати житлові будинки самостійно, – каже Галина Янченко. – Відповідно, вони заключають договори з компаніями, які і здійснюють будівництво житлових будинків і віддають державним установам від 5-ти до 15-ти відсотків квартир. Все інше забирає бізнес-компанія».

Ще один цікавий аспект – хто, зрештою, заселяється у ті кілька квартир, які інвестор виділяє силовикам або держустановам. Досвід підказує, що це переважно начальники цих структур або їхні близькі родичі. «Не всі пільговики, черговики їхні і молоді спеціалісти можуть отримати ці квартири, – зазначає Янченко. – Відповідно, створюються умови, щоб хтось міг пройти поза чергою, поза конкурсом, і отримати таке житло безкоштовно або дешево від держави».

Натомість міський голова Рівного Володимир Хомко переконаний, що ці схеми – вигадка. Він наполягає, що громада має і далі роздавати землі. «Написана стаття, що Хомко вступив в корупційний зговор з СБУ. Ну люди, ну це просто маразм вищої степені. І для прокуратури ми зараз знайшли земельну ділянку. І для прокуратури будемо виділяти земельну ділянку. Також безкоштовно. І міліції будемо виділяти. Як схочуть вчителі, і вчителям виділимо, пока нема бажаючих».

Землі в Україні багато, але з апетитами наших схемщиків на всіх її може не вистачити. Якщо не закрити діри в законодавстві, роздавати незабаром буде вже нічого.

/Антоніна Торбіч, Слідство.Інфо


                         



Коментарі