Економіка України
Подобається

Fitch знизило рейтинги “Укрексімбанку” та “Ощадбанку”

23/03/2015
Fitch знизило рейтинги “Укрексімбанку” та “Ощадбанку”

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) державних "Укрексімбанку" та "Ощадбанку", а також їх рейтинги пріоритетного боргу в іноземній валюті до рівня "CC" з "CCC".

Про це повідомляється в прес-релізі агентства, передає korupciya. market

"Рейтингова дія є наслідком заяви Міністерства фінансів України від 13 березня 2015 року про реструктуризацію суверенного зовнішнього боргу. У заяві міністерство вказало, що зовнішній борг "Укрексімбанку" і "Ощадбанку" разом з боргом деяких інших квазісуверенних позичальників включать в програму реструктуризації. Водночас міністерство вказало, що у відношенні кожної організації проведуть окрему процедуру з урахуванням конкретної ситуації", – повідомляється в прес-релізі.

Fitch при цьому зазначає, що в обігу "Укрексімбанку" перебувають два великих випуски єврооблігацій: на $750 млн з погашенням 27 квітня 2015 року і на $600 млн з погашенням 22 січня 2018 року.

"Ощадбанк", у свою чергу, має єврооблігації на $700 млн з погашенням 10 березня 2016 року і на $500 млн з погашенням 20 березня 2018 року.

"Банки ще публічно не заявляли про можливу реструктуризацію свого боргу. Крім того, в березні "Ощадбанк" виплатив купони по двом своїм випусками єврооблігацій. В тому числі одна виплата була здійснена минулого тижня, після заяви міністерства. Fitch розглядає як вірогідний дефолт з урахуванням заяви міністерства, а також того, що банки знаходяться у 100% власності держави. Водночас інформація про окремі процедури для кожного банку і відсутність до тепер заяв від банків про можливу реструктуризацію означає, що дефолт ще не є неминучим", – зазначено в документі.

Підтвердження довгострокових рейтингів банків в національній валюті на рівні "CCC" відображає той факт, що їх зобов'язання в національній валюті не будуть порушені процесом реструктуризації.

Підтвердження рейтингів підтримки на рівні "5" і перегляд рівнів підтримки довгострокових рейтингів з "CCC" на "немає рівня підтримки" відображають думку Fitch про те, що підтримку в іноземній валюті банкам не нададуть.

Рейтинги стійкості банків "CCC" рейтинговою дією не порушені, оскільки Fitch отримало недостатньо інформації щодо їх кредитоспроможності на самостійній основі.

 


                         



Коментарі