Економіка України
Подобається

Польща відновила транзит газу в Україну

23/02/2015
Польща відновила транзит газу в Україну

 

Газ

Польський оператор транзитних газопроводів – компанія Gaz-System – на замовлення української сторони відновив транзит газу в Україну через пункт "Германовіце".

Це власному кореспондентові Укрінформу в РП підтвердила речниця компанії Gaz-System Малгожата Полковська, передає market.korupciya

"З 21 лютого ми відновили транзит газу в Україну", – поінформувала вона.

За словами Полковської, у технічному плані польська компанія готова здійснювати транзиту газу в Україну і виконувати замовлення українського клієнта.

Згідно з даними Gaz-System про поставки газу через газовимірювальну станцію "Германовіце", добові обсяги поставок газу в Україну на 23 лютого становлять 0,8 млн куб. м.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року Gaz-System не здійснював транспортування газу з Польщі в Україну, оскільки НАК "Нафтогаз України" не подав заявку на поставки. Українська сторона пояснила це пошуком європейських постачальників, які надали б найбільш оптимальні цінові умови.

12 лютого з Польщі було імпортовано в Україну 109 тис. куб. м газу, однак поставки знову припинилися.

До 1 січня через пункт "Германовіце" в Україну щодня імпортувалося 2-3 млн куб. м газу. Максимальні технічні можливості пункту "Германовіце" на кордоні з Україною – 4 млн куб. м газу.
Нинішні транзитні потужності Польщі дозволяють щороку транспортувати в Україну до 1,5 млрд куб. газу.

ПАТ "Укртрансгаз" і Gaz-System S.А. у середині грудня минулого року підписали угоду про взаємодію щодо розширення газових сполучень між Україною і Польщею. На території України основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора "Дроздовичі – Більче-Волиця" довжиною 110 км з продуктивністю 8,0 млрд куб. м на рік у напрямку Польща-Україна та 7,0 млрд куб. м на рік у напрямку Україна-Польща. Орієнтовна вартість будівництва інтерконектору на території України становить $245 млн.


                         



Коментарі