Економіка України
Подобається

Українцям загрожує нове подорожчання ліків

20/08/2017
Українцям загрожує нове подорожчання ліків

Аналітики назвали фактори, які можуть вплинути на вартість препаратів

Аптеки можуть знову підвищити ціни.
Українцям обіцяють виток подорожчання медикаментів. Як відзначають експерти, до кінця 2017 року ціни зростуть ще на 12%, пише UBR.


"Ліки подорожчають ще мінімум на рівень інфляції – на 12%. В першу чергу це торкнеться закордонних препаратів, але і в українських ліках близько 70% імпортної складової", – прогнозує президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.


За словами члена Економічного дискусійного клубу Ігоря Гарбарука, в першій декаді серпня загальна вартість лікарського "кошика" (32 найбільш затребуваних українцями препарати) склала від 1114 грн (Дніпро) до 1206 грн (Київ). Максимальне зростання цін в серпні зафіксували в Києві (1,7%), мінімальне – у Львові. Тут вартість ліків збільшилася на символічні 0,1%. Лідером зростання цін з початку року виявився Харків (11%), а найменше збільшилися цінники в Одесі (на 7,4%). Подешевшав хіба що лейкопластир – на 0,5% в Харкові і 12,1% в Києві.

Популярне: Це не їдять навіть таргани: які продукти вбивають настрій
Екс-заступник голови Держслужби лікарських засобів і виробів медичного призначення Костянтин Косяченко зазначив, що об'єктивні причини для подорожчання ліків все-таки є: це зростання цін на енергоресурси і збільшення мінімальної зарплати, яке також закладається в цінники ліків на підприємствах.
До того ж багато постачальників, побоюючись осінньої девальвації, вже зараз почали закладати в свої прайси курс 30 грн/дол. "Всі контракти щодо поставок медпрепаратів укладаються на довгострокові періоди, тому в них закладають можливі ризики, що підвищує вартість ліків", – зауважив Косяченко.

Подальше подорожчання ліків, на думку експертів, буде неминуче вести до вимушеної відмови багатьох пацієнтів від лікування. Уже зараз близько 30% хворих намагаються обійтися без лікарської допомоги в разі недуги. Ті ж, хто може собі "дозволити" хворіти, масово переходять на вітчизняні препарати – близько 75% куплених в аптеках пігулок зроблені в Україні. А ось в грошовому еквіваленті все з точністю навпаки. Тільки 25% грошей українці витрачають на наші ліки – імпортні ліки набагато дорожчі за вітчизняні.


"У зв'язку зі зниженням платоспроможності населення, дорогі ліки просто не будуть купувати. А це часто якраз ті ліки, які рятують життя: починаючи від реанімації і закінчуючи серцево-судинними, онко-захворювання і т.д. Хіміопрепарати просто не будуть завозитися. Потреба в них не так важлива, як у інших – близько 100 упаковок в рік. Коли у них закінчиться термін реєстрації, вони просто зникнуть з українського ринку", – вважає Сердюк.


Значно здешевити ліки в аптеках, як українські, так і імпортні, допомогло б скасування не так давно введених податків на ліки. А саме ПДВ в розмірі 7% і податок на імпорт медпрепаратів 5%. Такий крок, на думку експертів, дозволив би знизити аптечні ціни в середньому на 20%.


                         



Коментарі