Економіка України
Подобається

У кого в Україні забрали субсидію і хто ризикує залишитися без “знижки”

20/08/2017
У кого в Україні забрали субсидію і хто ризикує залишитися без “знижки”

"Знижка" не призначена українцям, які отримували субсидію, але при цьому накопичили борги за комуналку

Кількість субсидіантів в Україні буде скорочуватися, прогнозують чиновники. Доходи українців ростуть, а різке зростання тарифів вже позаду. В цьому році без "знижки" залишили сім'ї, які накопичили борги за комунальні послуги як мінімум за два місяці. Крім того, посилилися вимоги до одержувачів "знижки". Сайт "Сегодня" з'ясував, скільки українців залишилися без допомоги від держави і чи вистачить у бюджеті грошей на всіх.


Чому і як скоротилася кількість субсидіантів
В цьому році за субсидіями звернулися понад шість мільйонів сімей, йдеться в даних Держстату. Більшість з них отримували знижку і в 2016-му, їх заяви пролонгували автоматично після закінчення опалювального сезону. Ще в минулому році головною причиною для відмови в субсидії була велика покупка (на суму від 50 тисяч). У цьому ж році, після зміни програми субсидій, одна з найпоширеніших причин для відмови – борги за комуналку.


Як заявили в КМДА, всього в столиці 280 тисяч сімей з субсидіями і у 35% з них є борги. "Знижку" їм не продовжуватимуть до тих пір, поки вони не погасять або не реструктуризують заборгованість. Як раніше писав сайт "Сегодня", в середньому по країні субсидію в цьому році втратили 5% сімей, в столиці це число в кілька разів вище.


Чиновники прогнозують: кількість одержувачів субсидії в Україні буде скорочуватися. По-перше, період різкого зростання тарифів на комуналку вже позаду, по-друге – доходи українців зростають, пояснює директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. У минулому році в відомстві заявили: 40% офіційно працевлаштованих отримують мінімальні зарплати. І всі вони мали права звернутися за "комунальною знижкою".

За цей час мінімалка виросла в два рази. Субсидію на наступний опалювальний сезон рахуватимуть вже з урахуванням збільшення доходів. Пропорційно зростанню зарплат скоротиться розмір "знижки".

Наприклад, сім'я з двох осіб і дитиною з двома мінімальними зарплатами за комуналку з субсидією могла платити 158 гривень. В цьому році ця ж сім'я з двома мінімалку повинна платити за комунальні послуги не більше 630 гривень – решту компенсує держава. Фактично, розмір субсидії скоротився в декілька разів, а розмір обов'язкового платежу – навпаки.

Популярне: Це не їдять навіть таргани: які продукти вбивають настрій
Якщо влітку 630 гривень вистачає на оплату комуналки, то субсидію така сім'я буде отримувати тільки після початку опалювального сезону. До цього доведеться платити самостійно. Правда, варто враховувати, доходи за який період враховують при розрахунку знижки. Якщо субсидія призначається до квітня, враховується середній дохід сім'ї за попередні дев'ять місяців, а якщо пізніше – середній дохід за минулі 12 місяців.

 

Як змінили програму субсидій, і чи вистачить грошей
Головне нововведення в програмі субсидій в цьому році – використану субсидію доведеться повернути тим, хто "забув" вказати в декларації додатковий дохід або приховує реальний розмір зарплати. До цього помилки в деклараціях українцям прощали.

Варто відзначити, що при розрахунку субсидії на кожного офіційного безробітного розраховується дохід в розмірі 3248 гривень. Це більше, ніж мінімальна зарплата. Як заявляють в Кабміні, таке рішення прийняли для "вирівнювання соціальної справедливості": ті, хто платять податки державі, повинні отримувати допомогу більше ніж ті, хто приховує свої доходи.


"Неофіційні доходи отримує величезна кількість українських домогосподарств. Не сплачуючи нічого в Державний бюджет країни, недобросовісні громадяни хочуть отримати допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг – субсидію – в максимальному розмірі. І така допомога до недавнього часу їм надавалася. Це несправедливо по відношенню до тих людей, які працюють офіційно, чесно сплачуючи державі податки", – заявили в Кабміні.


"Неофициальные доходы получает огромное количество украинских домохозяйств. Не платя ничего в Государственный бюджет страны, недобросовестные граждане хотят получить помощь от государства на оплату жилищно-коммунальных услуг – субсидию – в максимальном размере . И такая помощь до недавнего времени им оказывалась. Это несправедливо по отношению к тем людям, которые работают официально, честно платя государству налоги", – заявили в Кабмине.


Правда, якщо комісія при місцевому органі соцзахисту визначить, що людина не працює за "поважних причин", наприклад, на ринку праці немає відповідних вакансій, при розрахунку субсидії можуть враховувати дохід на безробітного в розмірі одного прожиткового мінімуму – 1624 гривні.


Нагадаємо, що на початку цього року виявилося, що закладених в бюджеті 47 мільярдів гривень на субсидії не вистачає. Уряду довелося вносити правки до бюджету, на "знижки" додатково виділили 14,1 мільярдів гривень. Також у субсидіантів списали невикористані, але нараховані субсидії. У тих, хто користується центральним опаленням, списали все.

Якщо ж субсидіант користується газовим опаленням, вартість 100 кубів блакитного палива (на даний момент близько 690 гривень) залишили на рахунку. Ці гроші обіцяють "монетизувати" – перевести на банківську карту в якості заохочення за економію. Якщо сім'я використовує для опалення електроенергію, їм повернуть суму, еквівалентну 150 кВт * год електроенергії. За діючими тарифами це всього 174 гривні. В опалювальний сезон, як каже прем'єр-міністр Володимир Гройсман, проблем з виплатою субсидій не буде.


                         



Коментарі