Економіка України
Подобається

У НБУ розповіли про банки зі збитками майже в 3 млрд грн

12/08/2017
У НБУ розповіли про банки зі збитками майже в 3 млрд грн

У НБУ розповіли про банках, чий сукупний збиток склав майже 3 млрд грн

Так, за підсумками першого півріччя сукупний збиток держбанків склав майже 1,8 млрд гривень, банків з іноземним капіталом – 1,1 млрд гривень.

Сукупний чистий прибуток банків з приватним капіталом за звітний період перевищила 1 млрд гривень.

За підсумками першого кварталу 2017 року прибуток склав 4,1 млрд гривень (з урахуванням коригуючих проводок за станом на 15 травня 2017 року).

“Головною причиною погіршення фінансового результату стало істотне зростання в другому кварталі 2017 року відрахувань банками в резерви – до 12,5 млрд гривень. Переважну частину яких сформували два банки – Приватбанк і Промінвестбанк”, – йдеться в повідомленні.

Популярне: Це не їдять навіть таргани: які продукти вбивають настрій

Як зазначається, збитки Приватбанку і Промінвестбанку привели до негативного фінансового результату групи державних банків і банків з іноземним капіталом відповідно.

“Серед позитивних тенденцій першого півріччя 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – зростання чистого комісійного доходу (на 34%) і чистого процентного доходу (на 3,5%)”, – повідомляє НБУ.

З 90 платоспроможних станом на 1 липня 2017 року банків 70 за підсумками першого півріччя були прибутковими і отримали чистий прибуток в розмірі 8,22 млрд гривень, 20 банків – збитковими з сукупним чистим збитком в 10,07 млрд гривень.

Тим часом, як писала Politeka, за всю свою історію гривня встановила антирекорд  проти основної валюти світу – долара.

Нагадаємо, що з 1 серпня Україна повинна почати виплачувати борги Міжнародному валютному фонду. На думку економіста Івана Нікітченка, старт виплат по кредитах МВФ в другому півріччі стане ще одним фактором тиску на курс національної валюти.


                         



Коментарі