Технології
Подобається

Як захистити машину від викрадення: 5 простих порад

06/08/2017
Як захистити машину від викрадення: 5 простих порад

Спати спокійно, коли улюблений чотириколісний друг ночує під будинком, може тільки людина із залізними нервами. Або той, хто просто не знає, як позбутися попередньої машини.


Якщо захочуть викрасти, викрадуть у будь-якому випадку – в один голос кажуть як експерти-криміналісти, так і самі викрадачі, які часом не соромляться відвертих діалогів із пресою.

Це своєрідна варіація на тему прислів’я «проти злодія немає замка». І сумна статистика викрадень тільки підтверджує цю тезу. Викрадають все – від банальних «жигулів» на запчастини до нечувано дорогих «лексусів».

Не рятують ні механічні, ні «розумні» сигналізації. Обходять механічні замки і найвинахідливіші «секретки». Забирають машини і з освітлених вулиць, і зі стоянок, що перебувають під охороною.

І це при тому, що більшість порад щодо охорони свого авто вельми банальні й передбачувані. Багато автовласників чули їх багато разів, але все одно не виконують їх.

Чи є спосіб уберегти своє авто від викрадення, якщо ви живете в кримінальному Києві зразка 2016 року?

Пропонуємо Вам кілька рецептів.

Купіть машину, яка не цікавить викрадачів

Одна з найкумедніших рекомендацій. Але дуже дієва.

Аргумент, який гласить, що зараз викрадають практично будь-які авто, легко розбивається об статистику. Рейтинг авто, які викрадаються в Києві, доволі традиційний – преміальні моделі Toyota, Lexus, Honda, BMW, Mercedes і Range Rover.

Також популярні дешеві авто – Lanos, Chevrolet Lacetti й різні «жигулі».

Мотивація і в тому і в іншому випадку – проста. Викрадають ті машини, на які є попит – в цілому або розібраному вигляді.

За неофіційними коментарями представників правоохоронних органів, сьогодні більшість викрадених машин, які цікавлять викрадачів, цілком вивозиться до Росії через «чорну діру» – ДНР і ЛНР.

Усілякі «ланоси» викрадають найчастіше під розбирання на запчастини. Машини затребувані, тому і кузовні деталі і деталі ходової та двигуна легко швидко «скинути».

В обидві категорії не потрапляють досить багато марок авто. Практично нема про що турбуватися власникам таких автомобілів як Volvo, Fiat, Jeep, Subaru, SsangYoung, Suzuki.

Ну і французькі машини, як відомо, викрадають тільки у французьких комедіях. Peugeot і Citroen – не фігурують у зведеннях про викрадення. З Renault кримінальних випадків теж майже не буває.

Автомобілі таких марок як Volkswagen, Nissan, Mitsubishi, Hyundai, KIA, Skoda – належать до середньої групи ризику. Деякі їх моделі викрадачі дуже люблять, але багато – просто не помічають.

Поставте дорогу «сигналку»

Смішно давати таку очевидну пораду в статті про захист авто від угону. Однак більшість власників авто навіть дорогих брендів нехтують цією примітивною порадою.

99% авто сьогодні обладнані штатною сигналізацією. Менеджери з продажу в салонах переконують покупців у тому, що це хороші системи. А часто ще й лякають тим, що встановлення нештатної охоронної системи вимагає глибокого втручання в електроніку автомобіля, а отже, може принести проблеми.

Дорога сигналізація сама по собі – не панацея. Але ускладнити викрадення може, і зловмисники можуть віддати перевагу легшій здобичі.

Це хибна логіка. Викрадачам-професіоналам відомі всі штатні системи, на їх відключення йдуть лічені секунди.

До речі, це стосується як бюджетних авто, так і преміальних брендів. Вражаюче, але факт – навіть в дуже дорогих авто часто стоять досить прості системи, які здатні зупинити лише випадкового і не дуже підготовленого викрадача.

Автор цієї статті обдзвонив кілька компаній, що займаються встановленням протиугінних систем в Києві, представляючись потенційним клієнтом. Для легенди використав історію про те, що є власником Honda Accord (Mazda6, Toyota RAV4), живе на Борщагівці (Троєщині, Харківському). Хоче убезпечити авто, яке обладнане тільки штатною сигналізацією.

У всіх випадках автор чув практично одну і ту ж відповідь – штатна сигналізація марна, рекомендуємо встановити дорогу електронну сигналізацію і доповнити її механічними засобами захисту. Серед рекомендованих рішень – Pandora, Starline, SHerKhan.

Додайте механічний захист

Електронні сигналізації сьогодні досить складні і досконалі. Зокрема, використовуються дуже довгі ключі авторизації між брелоком і центральним блоком, що робить практично неможливим сканування брелока.

Тобто старий добрий метод не працює. Викрадач за допомогою спеціального радіообладнання не може засікти сигнал на парковці супермаркету, коли ви закриваєте машину, і не може відкрити її, коли ви йдете.

Також дорогі сигналізації передбачають розміщення іммобілайзера з «секретками» в нетривіальних місцях авто, що ускладнює завдання з їх відключення вручну.

Супутникова сигналізація і сигналізація з використанням стільникового модуля, яку багато власників авто вважають мало не панацеєю від усіх бід, насправді, легко глушиться за допомогою недорогого обладнання.

Однак, зловмисники теж не розслабляються. Брендів дорогих сигналізацій теж не так багато, тому досвідчені викрадачі знайомі з їх особливостями.

 

Тут на допомогу прийдуть механічні засоби захисту. Банальне блокування коробки передач окремим ключем може виявитися дієвим методом на деяких моделях авто. Адже для її відключення зловмисникам доведеться розбирати мало не півмашини.

З іншого боку, в деяких авто такий захист носить символічний характер і для того, щоб обійти його, достатньо викрутки.

Досвідчені експерти пропонують встановлення позаштатних блокувань коробки передач і капота. Дорогі системи зі складними замками і ключами можуть поставити в безвихідь навіть досвідченого викрадача. Адже вибір механічних засобів захисту набагато більший, ніж електронних сигналізацій і протиугінних систем. Неможливо передбачити, яке саме обладнання може знадобитися для зняття такого захисту. Це може відлякати зловмисників.

Комплексний захист

Експерти в один голос кажуть, що «якщо хочуть викрасти конкретно вашу машину, то захистити її шансів мало». Ні електронні, ні механічні засоби захисту тут не допоможуть.

Однак, випадків, коли викрадачі з якоїсь причини хочуть викрасти неодмінно таку машину, як у вас (модель, рік, колір, комплектація), небагато.

Найчастіше вони просто виходять на полювання за ходовими моделями авто і вибирають те, яке легше викрасти.

І тут в силу вступає чи не найважливіший фактор захисту авто від угону – комплексність цього самого захисту.

Якщо на вулиці стоятимуть два авто, які цікавлять викрадачів, то вони викрадутимуть машину, з якою менше метушні. Викрадачі рідко озброєні і готові до конфронтацій. Найменше вони хочуть, щоб їх засікли. Їхнє завдання застрибнути в машину і поїхати.

Виявивши в авто другий-третій-четвертий рівень захисту, вони швидше за все кинуть машину і вирушать на пошуки іншої мети. Навіть якщо кожен з цих рівнів захисту сам по собі не викликає особливих проблем, то в сумі вони можуть забрати у викрадачів стільки часу, що ризик бути поміченими буде занадто великий.

Дорога електронна система плюс два-три механічні захисти, доповнені добре освітленою стоянкою і бажано з охороною – ось комплекс заходів, який можна вважати достатнім для того, щоб більшості викрадачів не захотілося зв’язуватися з вашим авто.

Нестандартне мислення

Продовженням попередньої поради є майже жартівливий метод захисту авто методом… тюнінгу.

Викрадачі зацікавлені в тому, щоб збути вкрадену машину. Це завдання ускладнюється, якщо машина примітна і сильно відрізняється від стандартного заводського дизайну.

Популярне: Погодні аномалії тривають: до чого готуватися українцям

Ускладнюється з двох причин. По-перше, таку машину складніше переганяти від місця викрадення до пункту призначення. А в сучасних українських реаліях з «чорною дірою» на Сході – це значить, що треба їхати через півкраїни.

Чим надзвичайніше виглядає авто, тим менше шансів привернути увагу викрадачів. Тюнінг, аерографія і обвіс працюють краще всякої сигналізації.

Далеко не завжди викрадачі можуть ховати машини в фурах. Найчастіше їх женуть своїм ходом, просто змінивши номери. І тут дуже недоречними будуть аерографія на всю машину, нестандартні колісні диски, дзеркальне тонування шибок, спойлери, обвіс та інший зовнішній тюнінг. Таку машину зупинять за орієнтуванням в ході плану-перехоплення на першому ж посту поліції.

Значить, викравши помітну машину, викрадачі повинні негайно зайнятися її перефарбуванням, демонтажем елементів тюнінгу тощо. Для цього потрібно місце і обладнання. Це витратно і клопітно.

Це будуть робити тільки в тому випадку, якщо для чогось потрібно саме така машина. А це рідкість. Швидше за все, полюючи за банальною Honda Accord, викрадачі просто викрадуть машину, яка не має характерних ознак.


                         



Коментарі