Економіка України
Подобається

Зростання держборгу: українців попередили про великі проблеми

27/06/2017
Зростання держборгу: українців попередили про великі проблеми

Ситуація з виплатою зовнішніх боргів виглядає критичною

Економіст Віктор Старшевскій проаналізував прогнози влади щодо співвідношення державного боргу до ВВП. Зокрема, до 2020 року очікується, що державний борг складе 73% ВВП, пише він у Facebook.

Це означає, що в найближчі три роки боргове навантаження залишиться на практично поточному рівні. По-друге, це істотно вище, ніж загальноприйнятий безризиковий рівень рівень держборгу, що становить 60% ВВП.

“Всього, в найближчі 3 роки виплати за зовнішнім боргом становитимуть $22 млрд, а не $16 млрд, як стверджує Нацбанк і урядовці. Додаткових $6 млрд в 2018-2020 роках (за інформацією Міністерства фінансів, розміщеної на сайті Верховної Ради), має бути виплачено по кредитах, які видані під державні гарантії “, – пояснює експерт.


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину

Профінансувати виплати уряд хоче за рахунок нових зовнішніх боргів.

“Виходить, для того, щоб залишатися в рамках бюджетної резолюції, уряду необхідно набрати нових кредитів на суму від $22 до $30 млрд в найближчі 3 роки”, – додає Старшевскій.

При цьому у експерта є сумніви, що Україні вдасться залучити таку суму. У зв’язку з цим висока ймовірність дефолту або черговий реструктуризації зовнішнього боргу. Фактично Україна знаходиться в борговій кабалі, вважає експерт. На обслуговування і погашення державного боргу в Україні витрачається 10% ВВП. Витрати за держборгом з’їдять прогнозоване зростання економіки і переведуть його з потенційного плюса в реальний мінус.

Раніше нардеп від фракції «Самопоміч» Роман Семенуха говорив про те, що в Україні фактично не зміниться принцип і формула нарахування пенсій, а ось пенсійний вік завуальовано буде підвищено. Він озвучував цифру в 65 років.


                         



Коментарі