Економіка України
Подобається

Бізнес без печаток: за, проти і штрафи чиновників

24/06/2017
Бізнес без печаток: за, проти і штрафи чиновників

У липні "мокра" печатка на документах стане не більше ніж "прикрасою", а чиновників почнуть штрафувати за вимогу "штемпеля"

Через місяць "мокра" печатка на низці документів буде необов'язковою – Верховна Рада скасувала її для бізнес-структур. Закон набуде чинності 19 липня. Печатки залишаться обов'язковими для документів, що видаються органами держвлади (крім виписок з електронних реєстрів), нотаріусами, лікарями. А ось підприємці можуть не скріплювати печаткою як договори, так і документи, що подаються до держорганів, – звернення і звітність.

Читайте також: Навіть субсидіанти постраждають: Наступний опалювальний сезон буде рекордно дорогим

23 березня Верховна Рада підтримала законопроект, який скасовує обов'язкову наявність печатки для всіх бізнес-структур на офіційних документах – достатньо підпису директора фірми або особи, ним уповноваженої. Водночас за компаніями збережено право скріпити підпис печаткою.

За словами голови Комітету ВР з питань підприємництва Віктора Галасюка, відсутність печатки не вплине на легітимність документа, так само як і її наявність автоматично не зробить папір дійсним. Для цього вже є інші методи перевірки автентичності, наприклад, електронний підпис, Єдиний реєстр підприємців. А ось чиновників за відмову прийняти у фірми документ без печатки обіцяють штрафувати на 850-1700 грн.

Думки експертів розділилися: одні кажуть, що це спростить ведення бізнесу, інші, навпаки – побоюються ускладнень. "Мої клієнти говорять, що, як і раніше, більше довіряють паперу з печаткою і збираються поки що використовувати печатку, хоча готові не вимагати її від перевірених ділових партнерів", – говорить юрист Володимир Столітній.

Економіст Іван Нікітченко зазначає, що скасування печатки наблизить Україну до західних стандартів ведення бізнесу, мовляв, в ЄС і США їх практично не використовують: "Зараз будь-яку печатку нескладно підробити, тому від них пора відмовитися, позбавивши підприємства від зайвої бюрократії і витрат на виготовлення "штемпелів".

Власник IT-компанії Юрій Сивицький сказав "Сегодня", що як тільки закон набуде чинності, він видасть наказ про вилучення печаток: "Найнадійніший спосіб підтвердити справжність документа – вимагати е-документ з електронним підписом. Якщо це неможливо або не потрібно – довести, що документ справжній, допоможе в суді прізвище того, хто підписав, написане ним власноручно поруч з його підписом".

А ось економіст Олександр Охріменко побоюється, що після скасування печаток чиновники почнуть вимагати від фірм нотаріально завірені автографи всіх осіб, які мають право підпису документів. "І в підсумку нічого не зміниться", – говорить він.


                         



Коментарі