Економіка світу
Подобається

Ціна на нафту може побити антирекорд 

23/06/2017
Ціна на нафту може побити антирекорд 

Основа російської економіки показує найгірші результати за 20 років

З початку 2017 року до 23 червня нафта Brent, міжнародний еталон, подешевшала на 20,5% (станом на 17:05 за київським часом). Якщо Brent підійде до середини року з таким же результатом, це буде сильне падіння її ціни в першому півріччі з 1997 року. Тоді падіння за першу половину року склало 22,26% на тлі азіатської фінансової кризи.


Є ймовірність, що нафта переб’є і цей антирекорд. Якщо в залишилася тижня червня ф’ючерси Brent опустяться до позначки $ 44,17 за барель., То піврічне падіння складе майже 22,3% і буде найбільшим з 1991 року. Станом на 19:55 мск п’ятниці котирування Brent складали $ 45,58 за барель. Нафта дешевшає п’ятий тиждень поспіль.

У перших півріччях нафту показує позитивну динаміку в два рази частіше, ніж негативну. За весь час існування біржових ф’ючерсів Brent (з 1988 року) вони показували негативний результат в першому півріччі дев’ять разів і 19 разів – позитивний 


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину
 

Зараз нафта дешевшає на тлі зростання видобутку і запасів в США, збільшення виробництва в Лівії і Нігерії, максимального для 2017 роки рівня запасів сировини на морських танкерах і скептицизму учасників ринку з приводу стратегії ОПЕК. «Навряд чи ми досягли закінчення спаду котирувань, – наводить Reuters коментарі аналітиків Commerzbank. – Негативним новин, які можуть і далі провокувати втеча короткострокових інвесторів з ринку, не видно кінця ».

Інші експерти вважають, що на ринку помітні оптимістичні фактори і котирування нафти повернуться до $ 50. Різке зростання обсягу запасів в плавучих сховищах свідчить про те, що трейдери очікують ралі цін, говориться в огляді аналітиків RBC Capital Markets від 22 червня, витяги з якого наводить Bloomberg. За прогнозом Франка Шалленбергера, глави напряму «дослідження сировинних ринків» німецького банку LBBW, нафта подорожчає до кінця року на тлі збільшення попиту, а також скорочення видобутку ОПЕК і партнерів картелю за договором про обмеження виробництва.


                         



Коментарі