Економіка України
Подобається

Чому українці не можуть звернутися до СБУ та МОЗ

22/06/2017
Чому українці не можуть звернутися до СБУ та МОЗ

Представники міністерств і відомств регулярно рекламують гарячі лінії своїх установ і закликають громадян в будь-який незрозумілій ситуації дзвонити на них

Журналісти обдзвонили найбільш значущі служби, щоб перевірити їх роботу і отримати пораду, але результат не обнадіяв.

Краще за всіх показала себе гаряча лінія уряду (телефонний номер 1 545). Там з оператором з’єднали з першої спроби. Туди журналісти телефонували під виглядом жителя одного з сіл, Володимира, і скаржилися на купу сміття, яку невідомі викинули напередодні вночі.

«Здається, це львівський сміття», – повідомили оператору.

«Це потрібно викликати поліцію, писати їм заяву. У багатьох містах, можливо, по телебаченню в новинах ви дивилися, це відбувається, викликали поліцію і передавали це питання в Нацполіцію. Можу вам дати телефон їх гарячої лінії, або телефонуйте на 102. Цим питанням («підкидання» сміття. – ред.) займаються і на урядовому рівні. Але, на жаль, не можу сказати, коли його вирішать », – пояснив оператор Сергій.

Наступним пунктом був дзвінок в НАБУ, слідчим якого збиралися скаржитися на корупцію у вигаданій школі №42 м.Полтави. «Від батьків учнів цієї школи ми чули, що директор на 1 вересня хоче собі новий« Айфон ». І зараз придумує схему, як зібрати з вчителів гроші », – такою була легенда.

Але додзвонитися за номером 0-800-503-200 за цілий день так і не вдалося – щоразу після перших гудків траплявся обрив зв’язку. Виручив колл-центр (номер (044) 246-34-11), де, як і під час дзвінка про сміття, нам порадили звертатися в поліцію.

«Але ж це ж сигнал про корупцію!» – спробували заперечити журналісти.


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

«Корупцією займається управління поліції також. До нас звертайтеся, якщо злочин скоює вища посадова особа держави», – сказали в колл-центрі.

Там додали, що гаряча лінія працює в штатному режимі, але додзвонитися туди складно через велику кількість бажаючих і тому, що дзвінки приймає одна людина. При цьому на сайті НАБУ номер збиралися зробити багатоканальним – в 10 ліній.

Для СБУ журналісти підготували питання на злобу дня: мовляв, що робити, якщо на парковці біля Палацу спорту в Києві регулярно помічаємо автомобіль з георгіївською стрічкою на дзеркалі. Нагадаємо, на початку червня вступив в силу закон, що забороняє пропаганду цього символу. Але, додзвонитися так і не вдалося. Відзначається, що додзвонитися в СБУ не вийшло ні в березні, ні минулого тижня: далі автовідповідача «не пустили».

Виявилося неможливим отримати допомогу і на гарячій лінії МОЗ. Ні до, ні після обіду пробитися до фахівця телефонної лінії (0-800-801-333) не вийшло. Як варіант робот запропонував залишити електронне звернення на сайті moz.gov.ua. Короткі гудки журналісти почули, зателефонувавши і на звичайний міський номер міністерства.

У контакт-центрі «Укрзалізниці» журналісти повідомили, що під час поїздки до Миколаєва в купе була спека, тоді як в сусідніх вагонах пасажири їхали з комфортом.

«У таких ситуаціях, якщо провідник не може нічого зробити з кондиціонером або вентиляцією, звертайтеся до начальника поїзда. Якщо буде можливість, він може пересадити вас на вільні місця в інших вагонах », – порадила оператор Вікторія. Вона звернула увагу, що доплачувати за «переселення» не потрібно.

За словами експертів, міністерства і служби вкрай недбало підходять до спілкування з народом, не даючи йому відчувати зв’язок з владою.

«Йде імітація діалогу з суспільством і самозамикання влади. Причина в тому, що така комунікація влади не потрібна, адже кожен дзвінок – це сигнал про проблему. А чиновники і так намагаються по максимуму уникнути цих проблем, аби день скоротати до 18:00 … Також це ознака того, що немає належного контролю керівництва над роботою своїх підлеглих. А в очах людей таке ставлення дискредитує владу і деморалізує населення, посилює протестний потенціал і негативне ставлення до влади », – сказав політолог Руслан Бортник.


                         



Коментарі