Економіка України
Подобається

Плід фантазії уряду: Чи можливе зростання ВВП за три роки на 12%?

19/06/2017
Плід фантазії уряду: Чи можливе зростання ВВП за три роки на 12%?

Реального підґрунтя для зростання ВВП на 12 %, яке прописав Кабмін у бюджетній резолюції на наступні 3 роки, не має. Ні уряд, ані Нацбанк не затвердили концепцію виконання цього плану.

Популярне: Рада виділила додаткові гроші на субсидії. Це просто захмарна сума!

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне. Деталі» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).

Рік почався із позначки 27, 19 за долар. В середині січня курс був максимальний — 27, 72. У квітні-травні національна валюта міцнішала — у межах 26, 80 — 26-40. А вже цього місяця – 26 гривень, і навіть 25, 90 за зелений.

Однак реалістичні прогнози, за словами заступника голови Нацбанку (2005-2009) Олександра Савченка, такі – на кінець літа гривня може ще зміцнитися до 25 з половиною за долар. А от ближче до грудня є ризик повернення на позначку 27 гривень за долар. Нинішнє прискорення інфляції руйнує прогнози Уряду і Нацбанку. На кінець 2017-го інфляція мала становити 9, 5%. У травні, за даними Нацбанку, вона була на рівні 13%.

«Зараз пришвидшились темпи інфляції. Оскільки спрацював ефект підвищення мінімальної зарплати», – каже фінансист Олексій Кущ.

Її уряд підвищив у січні одразу вдвічі — із 1 600 гривень до 3 200. Купівельна спроможність українців трошки зросла і це, зокрема, й вплинуло на зростання цін та прискорення інфляції. Однак у підприємців, особливо малого та середнього бізнесу, «міні малка» відібрала гроші.

ЄСВ — єдиний соціальний внесок, який сплачують підприємці. Його знизили з майже 40% до 22% від мінімальної зарплати.

До підвищення «міні малки» бізнесмени викладали з кишені 350 гривень за кожного працівника, а тепер по 700. Це призвело до скорочення працівників. А з іншого боку – за рахунок цього і вдалося перекрили дефіцит Пенсійного фонду.

«Перевиконання планових доходів бюджету Пенсійного фонду на сьогоднішній день становить 9,6 мільярда», – говорить директор фінансового відділу пенсійного фонду Тетяна Король.

Загалом, власні надходження Пенсійного фонду із січня по травень зросли на чверть порівняно з минулим роком і склали 58,6 мільярдів гривень. А восени, у рамках пенсійної реформи, Уряд обіцяє виплачувати пенсіонерам, що працюють, а це майже півмільйона громадян, повну пенсію, а не 85% як зараз.

Скасувати утримання з працюючих пенсіонерів та підвищити мінімальну пенсію уже цієї осені доручив Урядові і Президент. Тим часом прем’єр-міністр Володимир Гройсман обіцяє підвищення середньої зарплати до 7 100 гривень.

Будуть друкуватись гроші. Інших варіантів, як забезпечити підвищену середню зарплату економіст Ангела Бочі поки що не бачить. Такий варіант потягне за собою черговий виток інфляції і, відповідно, зростання цін.

«Можливо, ви зможете купити трошечки більший набір продуктів. Але істотного покращення не буде», – запевняє економіст Ангела Бочі.

Реального підґрунтя для зростання ВВП на 12 %, яке прописав Уряд у бюджетній резолюції на наступні 3 роки, не бачить і банкір Олександр Савченко.

«Такі плани – плід фантазії. Ми не можемо прогнозувати і планувати навіть на півроку, бо маємо дуже велику політичну нестабільність. І Уряд, і Нацбанк не мають ані економічної доктрини, концепції, ані плану», – наголошує заступник голови Нацбанку України (2005-2009) Олександр Савченко.

Із позитивного — тенденція до зниження ставок кредитів. Зараз поки що вони високі, зазначають економісти — у гривні від 18% до 24%. Доларові — від 10% до 16%. А ось автокредити вже дешевшають. На початку року ставка була 20-24%, зараз можна знайти і по 16-17%.

Головні сподівання Олександр Савченко покладає на закордонні інвестиції, які мають збільшитися наступного року. Тоді і гривня зміцніє. Ціни, щоправда, не знизять, проте й стрибкоподібного зростання вже не буде.
 


                         



Коментарі