Економіка світу
Подобається

Єврокомісія хоче вести переговори з Росією щодо “Північного потоку-2”

09/06/2017
Єврокомісія хоче вести переговори з Росією щодо “Північного потоку-2”

Європейська комісія запросила у Ради Євросоюзу мандат для узгодження з Росією принципів функціонування проекту газопроводу "Північний потік-2". Про це повідомляє "112 Україна".

Популярне: Українці зможуть виїхати в ЄС на авто: які документи потрібні після введення безвізу

"Європейська комісія домагається гарантій того, щоб "Північний потік-2", якщо буде побудований, функціонував прозорим і недискримінаційним чином, з належним рівнем регуляторного контролю, відповідно до основних принципів міжнародного та європейського права в галузі енергетики", – йдеться в повідомленні.

В Європейській комісії пояснили своє рішення тим, що газопровід повинен "в повній мірі відповідати енергетичним правилами ЄС, передбаченим в так званому Третьому пакеті законодавчих заходів".

В Європейській комісії заявили, що "Північний потік-2" не сприяє цілям Енергетичної спілки з надання доступу до нових джерел поставок, маршрутів або постачальників.

"Також він може дозволити одному постачальнику ще більш зміцнити свою позицію на газовому ринку Європейського Союзу і може привести до подальшої концентрації маршрутів поставок", – йдеться в повідомленні.

Існуюча, добре функціонуюча газотранспортна інфраструктура забезпечує енергетичні поставки Європи, зазначили в Єврокомісії.

"При цьому будівництво "Північного потоку-2" може поставити під загрозу існуючі транспортні маршрути, зокрема через Україну", – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, на початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка буде займатися будівництвом газопроводу "Північний потік-2".

За оцінками голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, цей газопровід не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. Також, за словами Коболєва, реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до того, що пункти входження російського газу в ЄС будуть майже повністю сконцентровані в Німеччині. Однак наявні газопроводи між північчю Німеччини і країнами Центральної та Східної Європи не мають достатньо потужностей, щоб доставити потрібні обсяги газу в східні європейські регіони.

24 квітня 2017 року "Газпром" і його європейські партнери підписали угоду про фінансування "Північного потоку-2".


                         



Коментарі