Економіка світу
Подобається

Субсидія на електромобіль: Досвід іноземних країн

23/05/2017
Субсидія на електромобіль: Досвід іноземних країн

Український уряд оприлюднив програму розвитку екотранспорту в Україні.

Дорожня карта передбачає різні інструменти популяризації електромобілів серед українців. В тому числі і за рахунок зниження їх вартості.

Однак таких кроків, як придумали в Румунії, українські чиновники не передбачили.

З метою зменшити зростаючі проблеми забруднення повітря в містах, влада Румунії випустила свою програму розвитку частки ринку електрокарів. Нова програма від уряду країни надає до 12 тис. доларів на купівлю нових електрокарів.

Таку солідну субсидію своїм громадянам не надає жодна країна. Для порівняння, американський уряд в таких випадках дає федеральну знижку в розмірі 7,5 тис. доларів, додатково до якої можуть даватися пільги або гранти на купівлю електрокарів від місцевої влади в розмірі 6 тис. доларів. Для німців така державна субсидія становить 5,4 тис. доларів, а для французів — 6,5 тис. доларів.


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину

У Румунії «електромобільна» програма стартувала в 2011 році, тоді мешканцям було запропоновано до 4 тис. доларів у вигляді субсидій. Пізніше знижку на придбання нового електромобіля збільшили до 5,5 тис. доларів, оскільки протягом наступних декількох років в країні значно збільшився рівень забруднення повітря, а Бухарест увійшов до найбільш «брудних» міст Європи. Тепер же уряд вирішив ще більше стимулювати купівлю EV-моделей, збільшивши знижку більш ніж в два рази.

Програма буде актуальна як мінімум до 2019 року. На думку місцевих експертів, нею скористаються до 100 тис. румунів.


                         



Коментарі