Махінації
Подобається

МВФ вимагає від України дозволити НАБУ прослуховувати верхівку влади

17/05/2017
МВФ вимагає від України дозволити НАБУ прослуховувати верхівку влади

Головний кредитор України — Міжнародний валютний фонд (МВФ) — звернувся до українського уряду з листом-попередженням, в якому нагадав про зобов’язання офіційного Києва щодо забезпечення діяльності НАБУ, — випливає з тексту листа фінансової організації за підписом Рона Ван Роодена, керівника місії Фонду в Україні.

Велика частина листа присвячена законопроекту №6220, який має намір змінити Кримінально-процесуальний кодекс таким чином, що НАБУ буде позбавлено можливості розслідувати корупційні звинувачення проти чиновників.


Цікаве: Хто краде гроші зі смартфонів українців

«Нашу увагу привернув факт обговорення в Раді пропозицій, які можуть дозволити іншим правоохоронним органам розслідувати факти корупції у вищих ешелонах влади (законопроекту №6220)», — сказано в тексті звернення, в якому перераховані і інші положення проекту.

У МВФ попередили, що його прийняття «буде суперечити зобов’язанням керівництва (України)», «може серйозно підірвати ефективність системи боротьби ыз корупцією» та «не буде відповідати програмі МВФ».

У зв’язку з цим місія Фонду просить прем’єра допомогти втримати законодавчу базу у відповідності з політикою, передбаченою в меморандумі (з МВФ)».

Крім цього, місія Фонду нагадала українській владі, що для продовження виконання програми Україна повинна виконати своє попереднє зобов’язання і надати НАБУ право самостійно ініціювати в суді прослуховування підозрюваних чиновників-корупціонерів. Зараз для негласного прослуховування НАБУ повинен просити СБУ про звернення з відповідним клопотанням до суду.

«Ми хотіли б наполегливо заохотити введення в дію законопроекту, який дозволяє НАБУ здійснювати незалежне прослуховування, як це було погоджено (з представниками української влади), до кінця травня», — сказано в тексті листа.


                         



Коментарі