Економіка України
Подобається

МВФ застеріг Кабмін і Раду від тиску на НБУ

28/04/2017
МВФ застеріг Кабмін і Раду від тиску на НБУ

Слабке державне управління може похитнути довіру до режиму інфляційного таргетування – існує ризик, що уряд або парламент змусять Національний банк (НБУ) послабити контроль, викликавши можливий інфляційний ефект. Про це йдеться в дослідженні Міжнародного валютного фонду (МВФ) про перехід до інфляційного таргетування і підвищенню ефективності грошово-кредитної політики.

Популярне: Краще знімати зараз: Влітку ціни на оренду квартир різко зміняться

За оцінками МВФ, одним із способів тиску на НБУ може стати реструктуризація цінних паперів в його портфелі або непряма підтримка директивного (адресного) кредитування.

Крім того, Фонд відзначив, що, незважаючи на законодавчу заборону фінансування Нацбанком бюджетного дефіциту, уряд може намагатися чинити тиск на НБУ під час проведення грошово-кредитної політики або прийнятті інших рішень.

МВФ оцінює цей ризик в Україні вище, ніж у багатьох інших країнах з ринковою економікою, які перейшли до інфляційного таргетування, тому що вважає за доцільне, щоб український уряд продовжував поліпшувати свою систему управління.

Також Фонд вважає за доцільне пропозицію НБУ випустити на ринок урядові цінні папери, індексовані за рівнем інфляції, що може стати більш ефективним механізмом стимулювання, ніж реструктуризація облігацій в портфелі НБУ.

Як повідомлялося, за результатами третього перегляду програми EFF МВФ закликав українську владу для досягнення більш швидкого і стійкого зростання прискорити структурні реформи, починаючи з приватизації і розвитку ринку сільськогосподарських земель, і вказав на відсутність конкретних результатів у боротьбі з корупцією.


                         



Коментарі