Економіка України
Подобається

Мільйонам українців пенсії підвищать майже в два рази: подробиці “осучаснення”

27/03/2017
Мільйонам українців пенсії підвищать майже в два рази: подробиці “осучаснення”

Більшість українців на "заслуженому відпочинку" отримують менше 1500 гривень, при цьому мінімальна пенсія на даний момент – 1247, а максимальна – 58,7 тисячі гривень.

У цьому році уряд анонсує підвищення пенсій на 10,1% (в травні і грудні), і масштабне "осучаснення".


Як і кому перерахують пенсії


Пенсія українців залежить від трьох показників: середньої зарплати по країні на момент, коли виходив на пенсію, стажу і співвідношення власної зарплати до середньої. З огляду на, що середня зарплата зростає з кожним роком, пенсії українців необхідно "осучаснювати". Останній раз таке "осучаснення" відбувалося в 2012-му році. За цей час середня зарплата в Україні зросла в два рази, в результаті мільйони українців на "заслуженому відпочинку" мають розрахунковий розмір пенсії нижче прожиткового мінімуму.


Ще в минулому році міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував майбутнє "осучаснення" пенсій з урахуванням нового показника середньої зарплати. Як повідомило джерело  в робочій групі міністерства з підготовки "осучаснення", пенсії підвищать з урахуванням середньої зарплати 3764 гривень. При цьому коефіцієнт страхового стажу скоротять з 1,35 до 1.
Після "осучаснення" цю ж пенсію перерахують за формулою: П = 3764 * 1 * 0,35 = 1317 гривень. Однак, якщо зарплата, наприклад, була в два рази вище середньої по країні, зараз пенсіонер (зі стажем 35 років) отримує 1800 гривень, а після "осучаснення" буде отримувати 2634 гривні.

1238063_1_01
Дивіться також: ВАЖЛИВО! Стало відомо в яких банках пенсіонери не зможуть отримати пенсію.(СПИСОК)

Всього Міністерство соцполітики планує підвищити пенсії 5,6 мільйонам українців (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів). Частина пенсіонерів після "осучаснення" отримуватимуть в два рази більше. Так, більше, ніж на 1000 гривень, розбагатіють 1,1 мільйона пенсіонерів. Надбавку від 900 до 1000 гривень можуть отримати 487 тисяч пенсіонерів, від 700 до 800 гривень – 460 тисяч. Решті (а це більше 3,5 мільйона українців) пенсію піднімуть від 50 до 700 гривень.


"Якщо ми говоримо про те, що в рік у нас призначається близько 450-500 нових пенсій, то звичайно,  ті які були призначені до початку 2016 року, вже відстають від новопризначених пенсій. Якщо у нас 12 мільйонів пенсіонерів, ви можете порахувати , скільки нам потрібно осучаснювати. Зрозуміло, що у кожного пенсіонера  пенсія індивідуальна. Зрозуміло, що якщо осучаснення буде робитися, то буде робитися по кожному пенсіонеру, в залежності від заробітної плати та стажу. Зрозуміло, що при осучаснення не всі отримають підвищення, тому що іноді за рахунок різних доплат пенсія виходить більше, ніж буде при осучаснення. Таке теж є "


 Де взяти гроші на "осучаснення"


На даний момент "застарілі" пенсії отримують 8,5 з 11,9 мільйона пенсіонерів. За підрахунками Кабміну, "осучаснення" пенсій обійдеться державі в 47,7 мільярдів гривень. Експерти впевнені: зібрати додатково стільки коштів буде вкрай складно. "Звичайно, стільки вони навряд чи зберуть. Цифри називалися дуже різні. На осучаснення, як говорив Розенко (віце-прем'єр-міністр України – ред.), Потрібно 40-50 мільярдів. Ми робили підрахунки, за якими виходило, що потрібно близько 70 мільярдів гривень, щоб відчутно осучаснити пенсії. Стільки грошей вони не зберуть. та й важко оцінити, скільки отримаємо по зарплатах, яка буде динаміка, що буде з економікою ", – говорить старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.


На запит в Пенсійному фонді відповіли: в бюджеті на цей рік "осучаснення" пенсій не передбачено.

"Бюджет формуються на основі чинних законодавчих норм. Законодавчих рішень про осучаснення рівня призначених пенсій на даний момент немає", – пояснили у відомстві.


Гроші на перерахунок пенсій планують отримати за рахунок перевиконання бюджету Пенсійного фонду. Швидше за все, його проведуть у другій половині цього року. В інтерв'ю одному з інтернет-видань Павло Розенко заявив: "підвищення мінімальної заробітної плати після першого місяця дало додаткове поповнення Пенсійного фонду на 18%, тобто ми на 18% зібрали більше, ніж було заплановано на січень 2017 року. Якщо ми збережемо цю динаміку , якщо ми побачимо, що бізнес зрозумів, що треба легалізуватися і сплачувати податки … безумовно, ми відразу приймемо рішення про додаткове збільшення пенсій або про проведення "осучаснення" пенсій ".


                         



Коментарі