Дизайн
Подобається

Як піклуватися про татуювання, щоб воно не викликало алергію і навіть рак

26/03/2017
Як піклуватися про татуювання, щоб воно не викликало алергію і навіть рак

Світ переживає бум на татуювання. Вони стають все складніше і часом виглядають, як витвір мистецтва. Але щоб тату дійсно стало окрасою, а не привело до проблем, важливо знати нюанси. Про них ми і поговорили з експертами.

Популярне: Газова революція в Україні: в Кабміні обіцяють кардинальні зміни

ПОБІЧНИЙ НАБРЯК
На чорнило може виникнути алергія: можливо почервоніння, припухлість, набряк і свербіж зони, на яку набили тату. Буває алергія негайного типу – про таку кажуть "на кінчику голки": варто майстру "вколоти" кілька разів, як з'являється моментальна реакція. А зустрічаються алергії уповільненого типу, коли симптоми проявляються протягом декількох діб.


ЯК УНИКНУТИ?

Зробити пробу на алергічну реакцію неможливо. Навіть якщо ви наб'єте точку, щоб подивитися, як реагує організм, результат не буде 100-відсотковим, адже мікровведення препарату і забивання великої зони – різні речі. Тому доводиться сподіватися, що тіло не буде "протестувати". Якщо ж алергія виникла – призначаються антигістамінні препарати, і часто всі симптоми проходять. Вкрай рідко зустрічається таке, що у людини повна непереносність, тоді доводиться позбуватися від татуювання або татуажу.
"Найбільш алергенні – відтінки червоного, а найбільш гіпоалергенний – чорний колір тату, – розповідає Денис Бачинський. – Правда, багато хто побоюється чорного через вміст в ньому мікрочастинок заліза: ходить міф, що якщо зробити МРТ, то зона тату буде запалюватися. Але це неправда: в чорній фарбі настільки мало заліза, що це не впливає на організм".

 

МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ
При набиванні татуювання або татуажу можна підхопити СНІД, гепатит С, правець, а також стафілокок, стрептокок та інші інфекції. Бактерії можуть потрапити безпосередньо при нанесенні малюнка, якщо майстер не дотримується правил стерильності. Також інфекцію можна занести навіть на наступний день, адже тільки що набита наколка – це відкрита рана, яка довго заживає. Якщо за нею не доглядати належним чином, можливе зараження.

 

ЯК УНИКНУТИ? Всіх перерахованих вище проблем можна уникнути, якщо стежити за стерильністю. "Сходіть в тату-салон на екскурсію і попросіть показати робоче місце майстра, – радить Денис Бачинський. – Воно повинно бути все замотано в плівку, яка викидається після кожного клієнта. Обов'язково необхідні засоби для дезінфекції рук, а тату-майстер повинен ретельно дотримуватися правил гігієни (прибирати волосся, мити руки). Всі інструменти – голки, рукавички і рушники – виключно одноразові!".


"Небезпечно набивати тату на проблемну шкіру, – каже Тетяна Кобець. – Наприклад, якщо в області передбачуваного татуювання є гнійні висипання, спочатку потрібно їх вилікувати. Інакше є ризик інфікування – бактерії проникнуть під шкіру".


                         



Коментарі