Дизайн
Подобається

Як оформити садову ділянку або дачу живоплотом

25/03/2017
Як оформити садову ділянку або дачу живоплотом

Сьогодні все частіше для огорожі або зонування ділянки застосовують живоплоти.Плюси їх, в порівнянні зі стандартними заборчиками, незаперечні – це стильно, красиво і екологічно. Вони створюють природну прохолоду в спеку і служать додатковим джерелом кисню. Але багато садівників відмовляються від ідеї їх висаджувати, вважаючи цю справу занадто клопіткою. Чи так це насправді?

Про секрети оформлення ділянки живоплотом нам розповіли директор ТМ "Украгротрейд" Олег Шилов і фахівець з садово-паркового господарства Дмитро Панасейко.

Популярне: Електроенергія знову дорожчає: скільки доведеться платити українцям за комуналку

ВАРІАНТИ РІЗНОВИДІВ ПО ФОРМІ І ФУНКЦІЯХ

"Живі огорожі можуть відрізнятися в залежності від завдання, яку будуть виконувати, -розповідає Олег Шилов. – Від цього залежить і вибір рослин. Зазвичай для живоплотів використовують різні види гіллястих чагарників і дерев хвойних або листяних видів.Добре для цих 

цілей підходять вічно зелені рослини : вони декоративні круглий рік".

Важливо: плануючи живопліт, враховуйте, що він сильно збіднює грунт, що може позначитися на сусідніх посадках.

За висотою живоплоти поділяються на:

  •  бордюри (до 0,5 м);
  •  власне живоплоти: низькі (0,5—1 м), середні (1—1,5 м), високі (1,5—2 м);
  •  живі стіни (понад 2 м).

Перший і другий варіант підходять для обрамлення квітників і зонування ділянки,інші варіанти – для огорож.

БОРДЮРИ. Для них підійде самшит, жимолость і бузок карликові, барбарис, спірея японська, айва японська, магонія падуболиста, перстач чагарниковий, мініатюрні троянди, карликові хвойні, напівчагарник ісоп. Можна використовувати трав'янисті багаторічники – айстри чагарникові або верескоподібні, хости.

ВЛАСНЕ ЖИВОПЛОТИ. Тут ідеальними кандидатами стануть тіньовитривалі рослини з гарною гіллястістю і густою кроною. Якщо не хочете морочитися з частою стрижки та формування, використовуйте рослини, декоративні самі по собі: гарноцвітні, з декоративними плодами, яскравою корою. Наприклад, бузок, пузиреплодник калинолистий, барбарис звичайний, бирючина, вишня повстяна, жимолость татарська, кизильник блискучий, бузок, шипшина, смородина золотиста, сніжноягодник білий, спірея і ялівець звичайний, дерен, граб, клен гостролистий, бук, туя західна.

Саме цей вид огорож – найбільш поширений варіант на дачних ділянках, томузупинимося на них детальніше.

new_image_354

 

МАТЕРІАЛ І ПОСАДКА

"Для живоплотів беруть саджанці з добре розгалуженою кореневою системою і правильно сформованої надземною частиною: підійдуть хвойні віком 3-4 роки і листяні2-3-річні саджанці. Вони краще адаптуються до не сприятливих умов, до того ж їх добре формувати, – пояснює Олег Шилов. – Якщо ви вирішили створити огорожу з різних рослин, враховуйте, що вони повинні підходити один одному за швидкістю зростання,характером крони, відношенню до висвітлення, вологості, складу грунту".

РОБОТИ. Час посадки – з квітня до середини травня, допускається пізніша – для контейнерних екземплярів або рослин з грудкою. Якщо дерева або чагарники вже дорослі, посадочні ями готують під кожну рослину. Вони повинні бути такими, щоб коріння не доходило до дна і стінок на 10-15 см. Більш дрібні рослини висаджуємо вспеціально викопану траншею. Грунт повинен бути підготовлений за 20 днів до посадки.

"Середня глибина траншеї – 50-60 см, вона збільшується на сухих, піщаних ґрунтах і при використанні посадкового матеріалу з добре розвиненою кореневою системою ізменшується в місцях з близьким заляганням грунтових вод, – зазначає Дмитро Панасейко. – Ширина траншеї для одного ряду рослин повинна складати 50-70 см. Якщо ви плануєте висадку в кілька рядів, то до кожного ряду додаємо по 30-40 см".

Якщо грунтові води стоять високо, то на дні необхідно зробити дренаж з гравію або іншого матеріалу.

Далі насипаємо субстрат – суміш з родючого шару грунту, торфу і органіки – перегною, компосту (добрив повинно бути від 10 до 30%). Для кращої приживлюваності і розвитку рослин в грунт вносять органічні і мінеральні добрива з розрахунку 4-5 кг органічних і до50 г мінеральних на 1 кв. м траншеї.


                         



Коментарі