Махінації
Подобається

В НБУ назвали банки, на чиїх клієнтів найчастіше полюють шахраї

19/02/2017
В НБУ назвали банки, на чиїх клієнтів найчастіше полюють шахраї

Найчастіше дій карткових шахраїв в Україні схильні до клієнтів Приватбанку і "Ощадбанку".

Про це заявив заступник керівника департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Володимир Харченко.

"Частіше жертвами стають клієнти Приватбанку і "Ощадбанку", які отримують смс-повідомлення про те, що картка заблокована. Після починається психологічний тиск на клієнта, щоб отримати реквізити карти і вкрасти гроші з рахунку клієнта. Серед постраждалих, в тому числі, є і співробітники НБУ", — сказав він.

Зломи карт

За словами чиновника, в результаті застосування шахраями принципів соціальної інженерії держатель картки ніби потрапляє під гіпноз, не розуміючи, що робить.

"У 30% випадків скарги саме такі, що людина фактично сама розповідала реквізити картки. І потім пише скарги до НБУ з вимогою повернути гроші", — додав Харченко.

Він зазначив, що шахраї часто використовують автовідповідач, запрограмований задавати певні питання і з'ясовувати дані, а також можуть представлятися працівниками Служби безпеки України, служби безпеки банку або навіть НБУ.

Популярне: Перерахунки субсидій не за горами. Названі остаточні терміни​

Харченко наголосив, що регулятор має намір боротися з шахраями, і далі підвищуючи фінансову грамотність населення.

Що стосується технологічних інструментів боротьби з шахраями, то він повідомив, що НБУ створює систему обміну інформацією в банківській системі за кіберзлочинності, і згодом до неї зможуть приєднатися інші державні структури.


                         



Коментарі