Сядьте, якщо стоїте: вчені зробили сенсаційне відкриття про дивні похоронні ритуали перших європейців. Від прочитаного волосся стане дибки

09/02/2017
Сядьте, якщо стоїте: вчені зробили сенсаційне відкриття про дивні похоронні ритуали перших європейців. Від прочитаного волосся стане дибки

Історики розкрили вкрай дивні похоронні ритуали перших європейців.

Розкопки в одній з печер на півночі Італії розкрили вкрай незвичайні похоронні ритуали перших кроманьйонців – ховаючи одноплемінників, вони прикрашали їх тіло охрою, креслячи візерунки шматочками гальки, після чого розбивали ці камені, передає Корупція. Маркет

"Зазвичай, наші колеги вкрай рідко звертали увагу на ці об'єкти – якщо вони їх і помічали, вони вважали їх звичайними шматочками гальки і викидали їх разом з іншим "сміттям".

Нам потрібно почати дуже уважно ставитися до таких об'єктів, які зазвичай потрапляють в категорію кругляків і каменів. Щось, що виглядає як звичайний природний камінь, може насправді мати важливе значення", – розповідає Жульєн Риль-Сальваторе (Julien Riel-Salvatore) з університету Монреаля (Канада).

Як сьогодні вважають вчені, перші сучасні люди проникли на територію Європи близько 45-40 тисяч років тому, подорожуючи декількома шляхами – через Балкани, острови Середземного моря і рухаючись по берегах Африки в бік Іспанії.

Сліди цих перших людей у ​​вигляді артефактів ориньякскої і граветтскої культур, що збереглися в печерах південної Франції і північній Італії, допомогли вченим з'ясувати, як виглядали ці люди і знайти натяки на те, чому вони "перемогли" неандертальців в конкурентній боротьбі.

Однією з причин цієї перемоги сьогодні багато вчених вважають культуру і релігію, якими володіли кроманьйонці і якій, імовірно, були позбавлені неандертальці.

Прикладом цього є те, що вже 20-30 тисяч років тому кроманьйонці мали складними поховальними обрядами, прикрашаючи тіла і могили покійних квітами, візерунками з каменів і іншими речами, які могли стати в нагоді їх померлому одноплемінникові в загробному житті.

Риль-Сальваторе і його колеги з'ясували, що один з найдивніших обрядів тієї епохи виник приблизно на п'ять тисяч років раніше, ніж вважалося раніше, і був поширений набагато більше, ніж прийнято вважати, вивчаючи "сміття", зібраний під час розкопок в печері Арені Кандиде в 2011 році.

У цій печері, розташованої в горах Північної Італії, в далекому минулому, наприкінці епохи існування граветтской культури і під час появи її спадкоємиці, епіграветтської культури, жила або просто була похована велика група людей, близько 20 дітей і дорослих кроманьйонців.

Їх останки були виявлені палеонтологами ще в 40 роках минулого століття, і з тих пір відкладення Арені Кандиде періодично вивчаються в пошуках нових артефактів і слідів життя перших жителів Європи.

Вивчаючи матеріали, зібрані в ході одного з останнього раунду таких розкопок, вчені помітили, що їхні попередники знайшли в печері безліч дрібних шматочків гальки, складеної з порід, які не зустрічаються в самій "усипальниці кам'яного віку".

На деяких з них вони знайшли сліди вохри, червоно-коричневої мінеральної фарби, а інші були роздроблені або наполовину зруйновані.

Такі дивацтва змусили вчених шукати сліди аналогічних каменів в інших стоянках давніх людей.

Виявилося, що вони справді були присутні – схожі по форми камені, покриті охрою, археологи вже знаходили в околицях інших гробниць кроманьйонців, похованих в більш пізні історичні періоди.

Як вважають Риль-Сальваторе і його колеги, ці напівроздробленні камені є слідами одного з найдавніших похоронних ритуалів в житті людства.

На їхню думку, мешканці печери використовували подібну гальку в якості "пензля" для нанесення візерунків на тілі покійного, після чого виносили її за межі і ритуально розбивали на частини, забираючи цілу половину в якості сувеніра або талісмана.

Чому вони це робили? Як показують спостереження за африканськими і амазонськими племенами, які застрягли в первісно-общинному ладі, люди кам'яного віку вважали свої знаряддя праці "живими" об'єктами, наділеними душею і своїми власними мотивами.

Тому вони могли ритуально "вбивати" таку гальку, розколюючи її на частини і відправляючи її в подорож у потойбічний світ разом з покійним.

Популярне: Стало відомо, чому українці отримують різні пенсії: кому пощастило більше всіх

Якщо це справді так, то такі релігійні традиції з'явилися серед перших жителів Європи на п'ять тисяч років раніше, ніж припускали історики.


                         



Коментарі