Махінації
Подобається

“Дорогий пане, та ви шахрай!”: за що українцям блокують банківські картки

06/02/2017
“Дорогий пане, та ви шахрай!”: за що українцям блокують банківські картки

Банки все частіше блокують картки своїх клієнтів, більшість з яких не мають ніякого відношення до фінансових махінацій

Про це повідомив керуючий партнер «Фінансового клубу» Руслан Чорний, передає Корупція Маркет

За словами експерта, раніше банки тільки повідомляли в фінмоніторинг щодо того, що за таким-то рахунків клієнтів здійснюються підозрілі операції, а тепер і самі намагаються блокувати такі рахунки.

«Раніше вони просто подавали інформацію, не блокуючи дії банківської картки, внаслідок чого служба фінмоніторингу, міліція і СБУ, фактично, просто не цікавилися такими махінаціями. Займалися вони тільки тими клієнтами, які були їм цікавими. Зараз банки намагаються на вимогу Національного банку блокувати такі рахунки для того, що б присікти подібні схеми», — повідомив Чорний.

Експерт також підкреслив, що під такі критерії можуть потрапляти звичайні, законні операції клієнтів.

За його словами, у разі блокування клієнту необхідно прийти в банк і надати всю необхідну інформацію про операції. Після цього функціонування рахунку та карток поновлюється.

«Ці критерії необхідно змінювати, але для цього потрібна напрацьована база інформації з подібним випадкам, за допомогою якої і відбувалася б коригування. Адже це повинно стосуватися лише шахраїв, а не нормальних людей і чесних операцій», — упевнений Чорний.

При цьому експерт підкреслює, що суми, якими можуть зацікавитися банки, різні.

«Один клієнт мені розповідав, що він прийшов в один іноземний банкдля проведення оплати в розмірі 47 тисяч гривень, але йому відмовили, відповівши: Ми не будемо цього робити, бо це підпадає під ФАТФы (ФАТФ — група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей — ред.).

Чорний також попередив, що в цьому році стануть банкрутами ще кілька банків.

«Національний банк дійсно «косою» ріже тих, хто займався невластивим банківськими операціями бізнесом. Це «банки-схеми», «банки-миття», а також ненормальне кредитування економіки. Другою причиною «банкопаду» є нежиттєздатність самих структур, акціонери яких не здатні збільшувати капітал у міру необхідності. У них просто немає грошей, тому такі банки пішли з ринку», — пояснив Чорний.
 


                         



Коментарі