Економіка України
Подобається

За рік купівельна спроможність українців впала майже на 20 відсотків

04/12/2016
За рік купівельна спроможність українців впала майже на 20 відсотків

Реальна заробітна плата в Україні в жовтні 2016 року збільшилася на 6,2%, якщо порівнювати з жовтнем минулого року. Найбільше зросла у Київській, Закарпатській і Херсонській областях, повідомляють у Державній службі статистики.

"Це дуже мале підняття рівня оплати праці. Особливо, якщо порівнювати із інфляцією, зростанням цін і комунальних послуг. Подорожчало практично все за рік — бензин, молокопродукти та електроніка. Наприклад, інфляція цього року сягнула 15-16 відсотків, а не обіцяні 11-12. Бензин подорожчав на 2 гривні. Відтак зросла вартість продуктів. Ціну за комунальні послуги взагалі підняли більш, ніж удвічі. Тому така статистика вказує не на зростання рівня життя людей, а на його зниження", – говорить порталу "Знай" економіст Володимир Марченко, передає Корупція.Маркет

За його спостереженнями, найкритичніша ситуація у працівників бюджетної сфери й державних підприємств.

"Ця статистика на 100% відбиває саме їхні доходи. Адже в усіх, хто працює на державу вони легальні й потрапляють до баз даних служби статистики. Зарплати у приватних підприємствах не завжди легальні. Тому в них, якщо й було підняття заробітних плат, то на більший відсоток", – говорить спеціаліст.

Найбільші зарплати у Києві. Середній дохід людини — 8751 грн, а найнижчі – у Тернопільській області. Всередньому там отримують 3764 грн.

"Якщо врахувати. Щоб людина мала рівень купівельної спроможності, як рік тому, має заробляти зараз щонайменше на 17% більше. Це означає, що киянин всередньому повинен мати більше на 1,2-1,5 тисяч гривень у місяць", – вважає Володимир Марченко.

Нагадаємо, щоб нормально жити в Києві, потрібно мати зарплату понад 11 тис. грн, порахували у компанії AFS.


                         



Коментарі