Економіка України
Подобається

Скільки і кому винна Україна: на що беремо кредити і як будемо віддавати

04/12/2016
Скільки і кому винна Україна: на що беремо кредити і як будемо віддавати

На кожного українця припадає півтори тисячі доларів кредиту, кредитне навантаження на державу зростає, проте, як упевнені експерти, відмовитися від запозичень найближчим часом не вдасться

Державний борг України без врахування останнього траншу від МВФ, за даними Мінфіну, досяг 66,59 мільярдів доларів. Враховуючи, що в країні проживає 42,4 мільйона осіб, кожен українець винен приблизно 40 тисяч гривень. Як кажуть експерти, бажаний рівень боргу – не більше 60% від ВВП, в той же час держборг України наближається до позначки 90%. Експерти впевнені, що боргове навантаження на бюджет занадто велике, проте відмовитися від кредитів на даний момент не можна, передає Корупція.Маркет

Хто і на що дає Україні гроші

З початку 2014-го і до літа цього року Україна, як повідомили в Мінфіні, взяла кредитів у МВФ на суму 11,3 мільярда доларів. Світовий банк за цей же час позичив українцям 1,4 мільярда доларів, 3 мільярди дали США, 2,3 мільярда – Європейський Союз. Головні українські кредитори: МВФ, Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), ЄС, Канада, Німеччина, США і Японія.

Чим більше кредитів, тим складніше їх обслуговувати, пояснює екс-міністр економіки Віктор Суслов. При цьому економіст зазначає, що відмовитися від кредитів Україна не може. "Україна безперервно отримує нові кредити, в тому числі і від МВФ. При складній економічній ситуації, звичайно, ми змушені жити в борг і просити нові і нові кредити", – впевнений Віктор Суслов.

"Україна безперервно отримує нові кредити, в тому числі і від МВФ. При складній економічній ситуації, звичайно, ми змушені жити в борг і просити нові і нові кредити", – впевнений Віктор Суслов.

У проекті бюджету на наступний рік передбачено, що держава витратить 790,3 мільярда гривень, а заробить лише 721,4 мільярд гривень (майже на 69 мільярдів менше). "Дірку", як пояснюють у Мінфіні, покривають за рахунок приватизації і зовнішніх запозичень. У проекті головного фінансового документа країни також встановлено граничний обсяг держборгу на 31 грудня 2017 року – 2,296 трильйона гривень (згідно з поточним курсом приблизно 90 мільярдів доларів).

Якщо в 2015-му державний борг становив 80% від ВВП, в 2016-му, за прогнозами МВФ, ця сума збільшиться до 90%. Однак, порівнюючи з іншими країнами, Україна далеко не лідер за рівнем заборгованості. Так, Японія винна понад 248% від свого ВВП, на другому місці Греція – їм рано чи пізно доведеться віддати 178,4% ВВП, а на третьому місці США (105%ВВП). Державний борг Білорусі становить 59,9% ВВП, в Польщі – 51,3%ВВП, а в РФ – 17,7% ВВП.

За інформацією Мінфіну, кредити МВФ направили на поповнення золотовалютних резервів і в державний бюджет. Це дозволило утримати стабільний курс гривні. Гроші Світового банку пішли на фінансування політики розвитку (програми соціально-економічного розвитку, зміцнення матеріально-фінансової бази). Кредит від ЄБРР Україна витратила на закупівлю газу, гроші ЄС направила в загальний державний бюджет.

Крім міжнародних фінансових організацій, Україна також одержує кредити від деяких західних держав. Наприклад, Німеччина дала в кредит 220 мільйонів доларів на Фонд гарантування вкладів фізосіб. Цей фонд гарантує всім вкладникам банків, що їхні гроші повернуть навіть у тому випадку, якщо банк "лусне",

Гроші від США витратили на обслуговування вже наявних кредитів і проведення реформ.

Як відзначає старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб, Україна і наступного року, швидше за все, буде обслуговувати кредити за рахунок нових боргів. "У першу чергу йдеться про наступні транші кредиту МВФ, за рахунок яких до кінця наступного року планується залучити 5,4 мільярда доларів. Цієї суми буде більш ніж достатньо для того, щоб вчасно обслуговувати зовнішній борг", – вважає експерт.

"У першу чергу йдеться про наступні транші кредиту МВФ, за рахунок яких до кінця наступного року планується залучити 5,4 мільярда доларів. Цієї суми буде більш ніж достатньо для того, щоб вчасно обслуговувати зовнішній борг", – вважає експерт.

Як віддавати борги

Щоб відмовитися від активного запозичення, за словами екс-міністра економіки, необхідно залучати іноземні інвестиції та розвивати економіку. Вже зараз, як зазначають експерти, Україні складно обслуговувати свій зовнішній борг.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко переконаний: для того, щоб погашати заборгованість, потрібно, щоб економіка зростала більше, ніж на 5% на рік.

"5% ВВП ми повинні віддати тільки за обслуговування нашого державного боргу. Це величезна сума, тому економіка повинна зростати більше ніж 5% на рік. Але в той же час у нас прогнозоване зростання у наступному році 2%, а в кращому випадку 3%. Це, очевидно, мало і я не думаю, що для нас це буде так легко. Рівень боргу повинен бути значно меншим. У нас рівень державного боргу досягає 90% ВВП, а нормальним вважається борг до 60%", – розповідає експерт.

Однак повністю відмовитися від нових кредитів не вдасться. За оцінками експерта, Україні в наступному році знадобитися від семи до десяти мільярдів доларів. Основні джерела валюти – експорт, іноземні інвестиції та зовнішні запозичення. Якщо співпраця з МВФ у 2017-му призупиниться, Україна залишиться без важливого джерела валютних надходжень.

Як каже Вадим Іосуб, припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом може бути викликане зволіканням з виконанням взятих на себе зобов'язань перед кредиторами. "Це і своєчасне прийняття бюджету на наступний рік, і боротьба з корупцією, реформа земельних відносин", – упевнений аналітик.


                         



Коментарі