Махінації
Подобається

Українцям можуть згодувати заражене м’ясо і молоко

29/11/2016
Українцям можуть згодувати заражене м’ясо і молоко

Відразу кілька профільних організацій (“Український клуб аграрного бізнесу”, Всеукраїнська Аграрна Рада, “Союз птахівників України”, “Тваринпром”, Асоціація свинарів) написали відкритий лист прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману з вимогою збільшити фінансування протиепізоотичних заходів, передає Корупція маркет.

“В Україні зареєстровано 35 інфекційних і паразитичних хвороб тварин, лікування і превентізація яких повинні покриватися за рахунок державного бюджету. Протягом останніх двох років в країні значно збільшилася кількість випадків ураження африканською чумою свиней, поширення ящуру, нодулярного (вузликового) дерматиту великої рогатої худоби, сказу, лейкозу, лептоспірозу, сальмонельозу. Епізоотична ситуація погіршується також і в сусідніх країнах. зокрема, щотижня фіксується по декілька спалахів АЧС на території ЄС.

 В Україні з початку року зареєстровано 79 випадків захворювання на африканську чуму свиней. За прогнозом FAO, в 2017 році ця цифра зросте до 117, при цьому кожний четвертий спалах ймовірно буде в свинарських господарствах з низьким рівнем біозахисту. З початку року через АЧС було утилізовано 9,1 тис. голів свиней, що призвело до додаткових втрат для господарств на рівні 29 млн грн”, – йдеться в листі.

Аграрії підрахували, що для виконання планових протиепізоотичних заходів у 2017 році необхідно близько 337 млн грн.

“Це всього лише 11% від суми прямих надходжень до бюджету від виробництва молока, яловичини і свинини. Але на протиепізоотичні заходи закладено всього 50,44 млн грн., а це лише 14,9% від фактичної потреби”, – скаржаться громадські працівники.

Вони попереджають, що якщо держава не перегляне свою політику в цьому питанні, вже в 2017 р. втрати можуть скласти 2,8 млрд. грн. Плюс – доведеться істотно скоротити експорт (а за 3 квартали 2016 року Україна відвантажила за кордон м’ясної продукції на $188 млн.).


                         



Коментарі