Економіка України
Подобається

Як діяти у разі відмови у субсидії

26/11/2016
Як діяти у разі відмови у субсидії

Якщо ви подали усі необхідні документи на оформлення субсидії, але з певних причини отримали відмову, варто знайти альтернативні методи заощадження коштів на комунальних тарифах.

Про це повідомляє Корупція.Маркет

Енергоаудитор, менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк розповів, що допоможе українцям заощаджувати.

1) Встановлення лічильників: дізнайтеся скільки тепла споживає цілий будинок та поцікавтеся про технічну можливість встановлення приладу, адже у багатьох квартирах це неможливо.

"З однотрубної вертикальної системою опалення з подачею знизу або зверху жодна компанія-постачальник не погодиться встановити лічильник", – зазначає експерт.

2) Індивідуальний тепловий пункт, система регулювання споживання тепла: повинні бути регулятори, які залежать від погодних умов, балансувальні клапани на стояки, терморегулятори на батареях в квартирах. Наприклад, на 100 квартир така система обійдеться в 300 тисяч гривень, по 3 тисячі гривень на кожну родину відповідно.

3) Енергоуадит: у цьому випадку вам не обійтися без допомоги фахівця, адже тільки він порадить, якими способами краще утеплити будинок.

"Непоодинокі випадки, коли висотні будівлі утеплюються тонким пінопластом з порушенням технології монтажу, який на висоті від дощу і вітру відвалюється. Або коли утеплюється кілька квартир замість того, щоб, наприклад, встановити в під'їзді енергозберігаючі вікна або встановити індивідуальний тепловий пункт, що як інвестиція принесе набагато більше ефекту по економії енергії і грошей мешканців ", – додав Свистюк.

4) Комплексне утеплення житла: замініть вікна та двері, утепліть стіни та шви. Це обійдеться дорого, але дасть результат.

"Потрібно всім будинком взяти кредит і виплачувати по місяцях. З ростом тарифів окупність таких витрат стає вище і вище. Для цього потрібно створити ОСББ і об'єднатися. Кредит витратити на встановлення теплового лічильника, утеплення будинку, заміну вікон, модернізацію", – розповіла експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження Анна Шумейко.


                         



Коментарі