Махінації
Подобається

Що робити, коли вмирає бізнес

17/10/2016
Що робити, коли вмирає бізнес

Бізнес часто називають дітищем. І якщо порівняння зростаючого бізнесу з дитиною цілком очевидно, вмираючий бізнес з дитиною вже ніхто не порівнює. Але як тоді описати відчуття, коли вмирає бізнес, який будувався 5-7 років? І найважливіше, як вести себе з партнерами, співробітниками, родиною? Від втрат у бізнесі, як і від смертей, ніхто не застрахований. І відносини після смерті бізнес-дітища – особлива павутина складнощів, з яких виплутуються не всі.

Доводилося мені ховати бізнес? Звичайно. І можу сказати, що відчуття – не з кращих. Не секрет, що після смерті бізнесу багато людей так і не можуть відійти від втрати, глуша свої почуття в склянці або кидаючись в куди більш небезпечні відволікаючі крайності. Як же вчинити? Ще вчора ти радів навіть тисячі рублів прибутку, наймав людей і будував плани, а сьогодні офіс порожній, ти сплатив останні рахунки за інет, і вийшов з місця, де ще вчора концентрувалася все твоя життя.

Спостерігайте за здоров’ям свого бізнесу. Хороший творець або керуючий бізнесом завжди знає, як йдуть справи з його підопічним. Якщо десь затрималися платежі – це, умовно кажучи, нежить, а ось зірвалися тривалі переговори з великим замовником можна порівняти з якоюсь хворобою серйозніше. Обірвалося фінансування? Хедхантери перевербували вашого кращого топа? У компанії більше пліток, ніж справ? Все це керуючий повинен помічати ще на ранніх стадіях. Бізнес, в якому немає системи аудиту, приречений на провал. Спробуйте, кошеня викинете на вулицю і тільки зрідка кричіть у віконце: “Мурзик, ти там мишей ловиш?” Мурзика якщо не з’їсть якийсь сусідський кіт, так просто він пошле вас нахрен так піде жити власним життям без господаря-ідіота.

Будьте готові в будь-який момент втратити бізнес. Що таке бізнес? Це всього лише система, яка приносить задоволення, якісь нематеріальні блага (повага, популярність і т. д.) і гроші. Хтось дійсно порівнює бізнес з дитиною, дозволяючи емоціям замутити тверезий погляд на речі, але я більше схильний порівнювати бізнес з автомобілем. У будь-який момент автомобіль може перетворитися на купу металобрухту. Або якийсь мудак в нього заїде на своєму Камазі. Так, любити свою справу, і людей у ньому потрібно, але не варто перетворювати систему в єдиний сенс життя!

Тверезо оцінюйте ймовірність порятунку бізнесу. Кілька років тому я вліз у проект, який здавався мені дуже перспективним. Кілька мільйонів рублів, непогані люди, хороші перспективи. А найважливіше, у проект було вкладено особисто мої надії! Все складалося, крім самого бізнесу. Ось прорахувалися, не врахували пари нюансів, недооцінили конкурентів, а ось себе трохи переоцінили. Загалом, час минав, а бізнес, у кращому випадку, стояв на нулі. Команда чекала нових фінансових вливань, підтримку кадрами, новими блоками реклами, а я в якийсь момент зрозумів, що ймовірність порятунку бізнесу мінімальна. Так, команда згуртувалася з-за складнощів, і здавалося, що ось-ось – і вона піде. Але я прийняв рішення закрити проект.

Тільки бізнес, нічого особистого. Не робіть із співробітників дуже близьких до себе людей, щоб не довелося робити з бізнесу мумію на догоду вашої емоційної слабкості. Уявіть, що ви берете участь в боях без правил всією командою. Стали б ви під час підготовки бою комусь говорити: “Їж, Сашенька, бургери, ти ж такий гарний хлопець!” Команда є команда, що програла команда йде з арени. І кожен член команди повинен розуміти це просте і зрозуміле правило. Знаю багатьох людей, які не закривали проекти місяцями і навіть роками, боячись втратити команду, але не отримуючи прибутку від діяльності. Їм було шкода людей. У підсумку, проекти все одно збанкрутували, а чимала частка цих бізнесменів стала головними ворогами звільнених співробітників. Знайоме, так? “Бос – кретин, ще б рік і компанія точно б заробила мільярд доларів”, – типовий отмаз таких співробітників.

Добейте бізнес першим, поки це не зробила доля. Капітан завжди повинен бути рішучим. Повільне згасання бізнесу – видовище далеко не найприємніше не тільки власнику, але й команді. Ще вчора будували плани поїхати відпочити в Туреччину, а завтра з’явилася думка “лише б не помер бізнес в цьому місяці”. Виходить, що згасаючий бізнес деморалізує команду, з одного боку, і запускає процес деградації, з іншого. Замість пошуку нової роботи, люди плекають надію на чудо. Але ми ж живемо в Росії, де чудеса заборонені законодавчо. Іноді корисно прийняти вольове рішення і закрити проект ще до того, як остання миша здохне у вашому корпоративному холодильнику.

Залишатися людиною – головна задача будь-якого керівника. Після смерті бізнесу кулаками не махають. Але знову ж таки, трагедії не сталося. Подякувати команді за енергію, віддану проекту, зняти напругу і загальний песимістичний настрій – краще рішення для будь-якого керівника проекту перед тим, як розпустити офіс. Цілком реально, що вже в наступному місяці ви придумаєте нову схему, куди запросіть цих же людей.

За все своє свідоме життя я закрив близько 5 проектів, інвестиції в які склали більше 3 мільйонів рублів. Як бачите, це не зробило мене слабким або бідним. Є ще одна важлива річ: за кожним закриттям проекту в майбутньому варто обов’язкове відкриття нового!


                         



Коментарі