Махінації
Подобається

В українців почали виманювати гроші за допомогою нової афери

16/10/2016
В українців почали виманювати гроші за допомогою нової афери

Телефонні шахраї придумали нові схеми по виманювання грошей з банківських карток. Все популярнішим стає схема з використанням сайтів з працевлаштування.

Експерти повторюють: головне правило – нікому і ніколи не давати своїх даних з платіжних карт.

Наймають на роботу Зараз в Мережі набирає обертів велику аферу. «Якийсь чоловік, представляючись співробітником нашого маркетингового агентства, через сайти вакансій найняв людей для роботи на нас (поширення реклами, робота на ПК).

Зібрав їх дані паспортів і банківських карт нібито для перерахування зарплати. Людям на карти дійсно прийшли гроші за роботу (їх перераховують клієнти за майбутню послугу), але цей чоловік їх обдзвонює і під різними приводами просить перерахувати кошти з карти на WebMoney. Відчувши недобре, люди телефонують нам і запитують: що їм робити », – розповіла співробітниця маркетингового агентства Defense з Харкова.

На її думку, махінація масштабна, тому що дзвонять люди з різних міст. «Ми вже звернулися в поліцію, кіберполіції і співпрацюємо з сайтами вакансій, щоб вони виявляли цих шахраїв і прибирали їх оголошення», – додала наша співрозмовниця. Є й інша схема. Шахраї працюють під виглядом банківських співробітників. «Мені подзвонили, назвалися службою безпеки Ощадбанку і повідомили, що мої картки будуть заблоковані до моєї ідентифікації, для чого просили взяти в руки карту і щось з нею зробити, а також продиктувати дані. Я їм сказала, що не є клієнтом банку. Того, хто телефонував це не збентежило, і замість мене запитали, чи немає у мене картки іншого банку », – пише Ольга Г. І судячи з відгуків в соцмережах, подібних випадків чимало. Хтось відразу відмовляється, а деякі ведуться, вводять свої дані, і в результаті у них знімають гроші з рахунків.

Дзвінки радять записувати
Заступник директора з операційних питань та інформаційної безпеки Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олексій Красюк каже, що перед святами шахраї дійсно активізувалися. «Зберігайте спокій, шахраї відчувають вашу тривогу. На вас будуть намагатися натиснути, наприклад, коли говорять, що карта заблокована, ваші кошти переводять, ось, мовляв, терміново диктуйте номер карти. Відповідайте швидко і говорите, що передзвоніть пізніше. Ні в якому разі не диктуйте нікому коди картки – ні родичам, ні співробітникам банку ». «Згідно із законом ви не зобов'язані розголошувати свої дані, тому якщо вам подзвонили, намагайтеся записати розмову, щоб можна було з ним звернутися в органи», – радить юрист Ростислав Кравець.


                         



Коментарі