Економіка України
Подобається

Українцям дозволили не платити за кредитами

03/10/2016
Українцям дозволили не платити за кредитами

Розглядаючи справу №6-1451цс16, ВСУ постановив, що у банку є тільки 6 місяців на те, щоб подати позов і вимагати з поручителя позику. Звичайно, в тому випадку, якщо позичальник відмовився платити.

Через півроку банк ніяк не зможе вплинути на поручителя — з нього знімається вся відповідальність за кредитом.

Українці, які були поручителями по кредитах свої родичів та друзів, зможуть позбутися від своїх зобов’язань, якщо банк протягом шести місяців не подав позов до суду.

«Найцікавіше в даній постанові те, що ВСУ чітко говорить, що позовна давність більше не має відношення до суперечок з припинення поруки. Простіше кажучи: навіть якщо банк напише в договорі кредитного забезпечення, що термін позовної давності на вимогу до поручителя становить 5 років, то де-факто у нього все одно буде тільки 6 місяців на те, щоб звернутися до суду. Не більше і не менше. У попередніх своїх постановах ВСУ завжди робив застереження і посилався на банківські договори: якщо в них значився більший термін позовної давності, банки могли тривалий час тероризувати людей», — пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

І уточнив, що півроку, які ВСУ відвів банкам на судове стягнення з поручителів грошей або майна, починають відраховуватися з моменту виникнення заборгованості. Якщо в кредитному договорі вказаний строк платежу, наприклад, 29 вересня 2016 р. і позичальник не вніс платіж в цей день і після не платив банку, то 6 місяців для суду починають відраховуватися з 30 вересня.

Юристи радять позичальникам і поручителям домовлятися і не відтягувати час виникнення заборгованості, якщо в результаті кредит не збираються виплачувати.


                         



Коментарі