Дизайн
Подобається

Дев’ять фактів про кулькову ручку, яких ви не знали

30/09/2016
Дев’ять фактів про кулькову ручку, яких ви не знали

Дуже часто прості й звичні предмети, які оточують нас щодня, мають досить цікаву і захопливу історію. Кого зараз можна здивувати кульковою ручкою? – повідомляє Корупція.Маркет

Виросли вже цілі покоління, які ніколи не писали пером і чорнилом і ніколи не відвідували уроків чистописання, на яких вчили не бризкати цими чорнилами на папір. І, тим не менш, історія винаходження і популяризації кулькової ручки не така вже й проста, як прийнято вважати. Портал "Знай.ua" зібрав дев'ять фактів про цей звичний для нас предмет.

1. Сам принцип кульки, на яку потрапляють чорнила, вперше був запатентований у 1888 році американським фермером Джоном Д. Лаудом. Правда, на папері його винаходом писати було вкрай проблематично. Швидше він був схожий на великий маркер і використовувався для маркування корів. Чорнила для такої "ручки" вийшли вкрай невдалі. Якщо температура навколишнього середовища піднімалася вище +25, то вони починали текти прямо на бідній корові.

65099_4ALXY4RBEreI_w_700

2. Класична кулькова ручка була винайдена й запатентована тільки через півстоліття. У 1938 році її представили світу брати Ласло й Георг Біро, угорці за національністю. Ласло працював журналістом і добре знав процес типографського друку газет. І ось одного разу йому на думку спала ідея, що було б непогано, якби чорнила під час ручного письма висихали так само швидко, як у друкарні. Він долучив до процесу розробки брата Георга, який був хіміком і розробив нові чорнила. Для того, щоб вони швидко висихали, Георг зробив їх дуже густими. Тож спочатку ручка писала тільки у вертикальному положенні. Але брати вдосконалили її конструкцію, і ми отримали таку кулькову ручку, яку знаємо й зараз.

3. Дивно, але винаходом спочатку ніхто не зацікавився, крім президента Аргентини Августо Юсто, який покликав братів до себе в країну запускати серійне виробництво. Тож батьківщиною кулькової ручки можна назвати саме Аргентину. Перші такі ручки поступили в продаж у 1942 році й називалися "Birome", від прізвищ братів Біро і їхнього партнера Хуана Мейна. До речі, у Південній Америці до цих пір часто називають будь-які кулькові ручки біромами.

65099_vU9DJtKRif21_w_700

4. До Європи нова ручка проникла майже відразу після запуску виробництва. На подив, допомогла Друга світова війна. Для британських льотчиків ручка, яка не вимагає постійної "підзарядки" чорнилом і працює на будь-якій висоті, була просто знахідкою. Незабаром Великобританія придбала права на виробництво ручок. Слідом це зробили і США.

5. Не обійшлося в історії кулькової ручки й без шахрайства. Аргентинські і британські патенти в США жодної юридичної сили не мали, чим і скористався хитрий комівояжер Мільтон Рейнольдс. Без усякого патенту він виготовив і продав кілька партій ручок, за що виручив близько 125 тисяч доларів. Спроби братів Біро відстояти свої права в суді успіхом не увінчалися.

65099_mhlsEMtboCCU_w_700

6. Наступний крок у розвиток "ручкобудування" зробив француз Марсель Біш. Він чесно купив права у Біро, але залишився незадоволений тим, що ручки часто підтікають і взагалі швидко стають непридатними до застосування. Тоді йому прийшла в голову ідея одноразової кулькової ручки. Біш поміркував, що, незважаючи на зручність змінних стрижнів, рідко ручка "доживає" до іі другої-третьої зміни. І він вирішив здешевити конструкцію ручки, виробляючи її з дешевого пластику із цільними корпусами. Як говорив сам Біш: "Одноразова ручка не має бути півразовою. Своє єдинє життя вона має прожити з блиском". Дешеві, але надійні ручки Біша швидко здобули популярність у Європі та за її межами. Та ви й зараз ними користуєтесь, оскільки назва компанії Біша – це скорочення від його прізвища. "Bic" вони називаються. І до цих пір 80% виробництва кулькових ручок у світі – заслуга цієї компанії.

7. На цьому, здавалося б, історію кулькової ручки можна було б і закінчити, але прогрес не зупинити. Уже в 60-х роках японці винаходять маркери й фломастери з фетровими наконечниками. Писати на папері ними виявилося не дуже зручно, зате для маркування предметів вони незамінні. Історія зробила повне коло й повернулася до винаходу фермера Джона Д. Лауда майже вікової давності.

8. З тих пір було винайдено безліч різних ручок із кульковим принципом. У продажу можна побачити, наприклад, ручки-роллери, з поліпшеною кулькою і спеціальними чорнилами, які повільніше сохнуть, зате пишуть набагато чіткіше. Або гелеві ручки, чорнила яких ніколи не засихають. У Південній Кореї придумали оснащувати ручки ліхтариком, щоб можна було писати в темряві. А з останніх досягнень науки і техніки можна згадати ручку, яка "запам'ятовує" все написане та зберігає текст у цифровому форматі. Такою ручкою можна писати навіть у повітрі, вона реагує на рухи руки.

65099_yQtZ99qd4WY4_w_700

9. До речі, найдорожча ручка в історії – "Boheme Royal Pen" – була виготовлена ​​німецькою компанією "Montblanc". Вона зроблена і​​з 18-каратного золота, інкрустована платиною та прикрашена гравюрою. Крім того, виготовлена "​​Boheme Royal Pen" вручну. Її вартість – півтора мільйона доларів США.
 


                         



Коментарі