Економіка України
Подобається

Терміново! Тарифи на світло з 1 вересня виростуть на 25 %

31/08/2016
Терміново! Тарифи на світло  з 1 вересня виростуть на 25 %

Від підвищення тарифів на світло експерти чекають вал неплатежів і відключення.

"Країна" вже повідомляла, що з 1 вересня значно зростуть тарифи на електроенергію для населення. Платити за світло доведеться в середньому на 25% більше. Причому це ще не останнє із запланованих підвищення вартості електроенергії.

Як виростуть тарифи

План подорожчання світла був введений постановою Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг ще 22 лютого 2015 року. Згідно з документом, з 1 вересня ті міські споживачі, які витрачають до 100 кіловат-годин на місяць, платитимуть 71,4 копійки за кіловат-годину (раніше тариф становив 57 копійок).

При використанні від 100 до 600 кіловат-годин тариф складе 1 гривню 29 копійок (раніше 99 копійок).

Обсяг, що перевищує 600 кіловат-годин на місяць, буде обходитися в 1 гривню 63,8 копійки замість колишніх 1,56 грн.

Наприклад, середньостатистичної сім'ї, яка споживає електроенергії 300 кВт-год на місяць, раніше доводилося віддавати за світло 255 грн, тепер платіжка затягне майже 332 грн або на 77 грн більше.

Тариф для жителів сільської місцевості встановлено такий же, як для городян, при цьому вище за норму споживання. Зокрема, за мінімальним тарифом платитимуть ті, у кого місячний обсяг використання електроенергії 150 кВт-год.

Крім того, більш низький тариф діє для ряду пільгових категорій, зокрема, багатодітних сімей та осіб, які виховують прийомних дітей.

Нові тарифи протримаються до весни. З 1 березня відбудеться наступний запланований етап повишенія.Вал неплатежів

"З підвищенням тарифів варто чекати вал неплатежів, – каже" Країні "економіст Олександр Охріменко. – На сьогодні населення майже 4 мільярди гривень не доплатив по комуналці. Ось ці всі підвищення ведуть до того, що заборгованість стає все вище. І по-друге страждає якість. Тарифи все більше, а якість все гірше. всі ці підвищення в підсумку призведуть до одного – будуть регулярні відключення, перепади напруги. І не забувайте: ми – не Європа, у нас за відключення світла ніхто доплачувати не буде ".

Втім, напередодні НКРЕКУ відзвітувало про те, що планує впровадити стандарти якості послуг з електропостачання. Зокрема, пропонується ввести механізм компенсації для тих споживачів, які більше доби залишаються без світла.

Інших ідей, як саме будуть гарантувати якість, у відомстві немає, каже "Країні" екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

"У цивілізованих країнах ви можете розраховувати на суттєву компенсацію, якщо у вас відключили світло, або підскочила напруга, а у нас це знущання", – говорить він.

Раніше глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк заявив, що питання про конкурентності цін на електроенергію в Україні є риторичним, оскільки тарифи для українських побутових споживачів нижче, ніж в передових країнах ЄС, в 10 разів, а для непобутових – в два рази.

Що цікаво, фахівець з питань енергетики Андрій Герус уже порахував, що в Україні тарифи в 4 рази нижче, ніж у Великобританії, зате компенсація відрізняється в 37 разів. Зрозуміло, не на користь України.

Енергетична дієта "

Єдиним виходом, який дозволить людям зекономити на платіжках стане енергетична дієта, каже "Країні" Кучеренко. Це означає, що самі малозабезпечені люди будуть вибирати – приготувати їжу або обігріти будинок.

"Зрозумійте, електроенергія – це така послуга, якої люди балуватися не будуть. Просто розуміючи, якою дорогою світло, люди будуть дуже обмежувати себе в споживанні. Це називається енергетична дієта. І уряд повинен був придумати, як не дати населенню скотитися до альтернативи -приготуватися собі їжу або обігріти оселю. а у нас в формуванні тарифу закладена маса корупційних схем, все йде під егідою "ринкова ціна", але при цьому ціну підвищують, а падає споживання. падає споживання і падає дохід. а вони чешуть собі ріпу і думає – як же так – тарифи в три рази зросли, а дохід в три рази менше. Ми просто в зоні експерименту, як ще обібрати людей ", – каже" Країні "екс-міністр.

як економити

Щоб заощадити на платіжках, наші співрозмовники радять звертати увагу на рівень енергоефективності при купівлі побутової техніки і відключати ті прилади, які не використовуються.

А ось самі енергетики рекомендують встановлювати багатозональні лічильники.

Як розповіли "Країні" в Київенерго, великою популярністю користуються двозонні лічильники. Їх особливість в тому, що вони вважають електроенергію з 23:00 по 7:00 за половині тарифу. І якщо нагрівати воду бойлером, прати, мити посуд в посудомойке, гладити і ін. В нічні години, можна заощадити до 30% при оплаті за світло за місяць. Правда, кусається ціна самого лічильника – від 1500 грн, але при нинішніх тарифах пристрій окупиться менше, ніж за рік.

"Країна" з'ясувала якомога скоротити цифри в платіжках за рахунок заходів по економії споживання тепла, води та електроенергії і скільки для цього потрібно спершу витратити. Відразу варто пояснити, що економити можна як в межах окремо взятої квартири, так і разом з сусідами, тобто, усім будинком. Можливості, витрати, і отриманий результат в обох випадках будуть різними.

Що можна зробити самому

"Візьмемо, наприклад, світло. Є кілька нехитрих правил, які допоможуть скоротити споживання електроенергії", – говорить місцевий координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі "ОПОРА" Аліна Брезицький.

По-перше, техніка в будинку повинна мати максимально високий коефіцієнт енергоефективності (А-А ++).

"Скажімо, холодильник класу В споживає на 30% електроенергії більше, ніж А +", – розповіла експерт. І чим більше "ненажерливе" обладнання, тим помітніше буде ця різниця.

Рейтинг самих неощадливих домашніх приладів очолюють бойлери та котли, на другому місці обігрівачі та кондиціонери. Їх використання експерти радять скоротити до мінімуму. Зробити це не так складно, як здається на перший погляд. Скажімо, включати і обігрівач, і кондиціонер можна буде рідше, якщо виконати хорошу теплоізоляцію приміщення. Ефект тут же можна побачити в квитанції: рахунок знизиться на третину.

По-друге, тим, хто ще не встиг поміняти звичайні лампи розжарювання на енергозберігаючі, варто зробити це прямо зараз. Адже банальні світильники – це 20% від загального рахунку за світло, стверджує Брезицький. Фахівці радять віддати перевагу LED – лампам, які споживають на 80% електроенергії менше, ніж традиційні.

Правда, і заплатити доведеться дорожче. Більш-менш пристойний світлодіод коштує від 200 грн. Така лампа розрахована приблизно на 20 тис. Годин роботи проти 1 тис. Годин у лампи розжарювання. Крім того, вона споживає всього 0,02 кВт / ч (звичайна – 0,1 кВт / год). За час експлуатації на одній LED-лампи можна заощадити близько 600 грн., Підрахувала Брезицький. Правда, враховуючи, що світло в наших квартирах горить в середньому 4 години на день, відміряні светодиоду 20 тис. Годин розтягнуться аж на 13 років. Так що в грошах цифра виглядає не так привабливо, як в абсолютні показники. У перерахунку на місячну платіжку це всього лише скромні 3,84 грн.

І все-таки головне – це лічильники на все і вся

Поради експертів, як скоротити витрати на тепло в одній конкретно взятій квартирі, в общем-то, також не відрізняються особливою оригінальністю.

"Головне – встановити лічильники і регулятори температури на радіатори. Перші дозволять платити тільки за те тепло, яке ви спожили, а другі, власне, скоротити витрату цього тепла. Підраховано, що зниження температури в житло на 1 градус дозволяє знизити загальне споживання тепло калорій на 6-10% ", – стверджують в оПОРІ.

І попереджають – все інші способи економії, які в останні роки активно рекламують продавці будівельних матеріалів, вікон і фірми, що спеціалізуються на утепленні, звичайно, теж важливі. Але відразу ж виміряти їх ефект в грошах навряд чи вдасться. Теплоізоляція дозволяє зберігати тепло в приміщенні не опалюючи вулицю, а значить, ви зможете прикрутити термостат до мінімуму і при цьому не ходити по квартирі в шубі.

Втім, створення ідеального мікроклімату коштує недешево. Експерти підрахували, що повний комплекс заходів, що включає заміну вікон і дверей та утеплення фасаду обійдеться для стандартної двокімнатної в 50 кв. м, як мінімум, в 30 тис. грн. А окупатися ці вкладення будуть не менше 5-7 років.

При цьому є нюанси: фахівці все частіше критикують так зване "клаптева" утеплення квартир. Додатковий вагу однієї ділянки створює надлишковий тиск на конструкцію всього будинку. Плюс порушується тепло вентиляція будівлі. В результаті у вашій квартирі стане тепліше, а сусіди будуть мерзнути, що, до речі, дає їм законні підстави для судового позову.

Ще більш обмежені можливості для індивідуальної економії газу і води. Конкретний споживач може зробити небагато: встановити лічильник, якісну плиту і сантехніку. Це звичайно ж, дасть певний ефект. Наприклад, відомо, що через несправну сантехніки втрачається до 500 л води на місяць. Але, знову-таки, щомісячна економія буде вимірюватися, в кращому випадку, в десятках гривень, а ось витратити доведеться десятки тисяч (від 10-15 тис. Грн. І більше).

Разом з сусідами

Шанси більш-менш відчутно скоротити витрати на комуналку виростають у громадян, які зможуть домовитися з сусідами і запустити проект спільної економії. Але ще до його реалізації краще створити ОСББ – воно зможе займатися "плинністю" (закуповувати обладнання та матеріали, домовлятися з підрядниками та ін.), А також стежити за розподілом грошей.

Експерти стверджують: більшість способів підвищення енергозбереження краще працює в масштабах цілої будівлі, ніж в межах конкретної квартири. Скажімо, та ж теплоізоляція на 60-70% більше ефективна не у варіанті "клаптикового" виконання, а коли утеплюють всі стіни будинку цілком. Крім того, давно підраховано, що до 30% тепла втрачається через нещільно прикриті двері під'їзду, щілини в коридорних вікнах і продірявився дах. Так що як би ви не конопатили діри в квартирі, від цих витрат нікуди не дітися.

А деякі вельми ефективні способи енергозбереження взагалі недоступні для індивідуальної реалізації. Наприклад, один з кращих способів добитися скорочення витрат на опалення – встановити на загальній домовик "трубі" індивідуальний тепловий пункт і будинковий лічильник, за допомогою яких можна контролювати температуру в приміщенні і вести облік теплокалорій.

"У столичних будинках, де таке обладнання вже встановлено, вдалося домогтися скорочення витрат на опалення на 20%, а в деяких взагалі вдвічі", – розповідає Брезицький.

Те ж стосується енергозберігаючих проектів з електрики, газо- і водопостачання. Основний ефект – економію до 20-30% коштів – дають комплексні заходи, такі як заміна труб, проводки, вентиляції та ін. Зрозуміло, що реалізувати їх можна лише за згодою, а головне – матеріальному участю – всіх мешканців. Втім, якщо за все платити самим, витрати можуть бути колосальними. Доведеться скидатися по 10-30 тис. Грн. в залежності від розмаху робіт.

Як домогтися компенсацій від держави

І в цьому випадку є реальна можливість добитися державної допомоги. Наприклад, зараз діє програма так званих "теплих" кредитів. Причому, ОСББ можуть отримати бюджетну компенсацію в розмірі 40% тіла кредиту на проект по енергоефективності, 30% – на придбання енергозберігаючих матеріалів, 20% – на заміну газових котлів на НЕ газові. А якщо в будинку є мешканці, які отримують субсидії (а такі напевно знайдуться практично в кожній багатоповерхівці), відсоток компенсації може бути збільшений. Правда, кредитування поширюється тільки на витратні матеріали і не враховує вартості робіт, а вона може складати до 30% в кошторисі проекту.

У Києві діє також муніципальна програма 70/30, під яку з казни виділено 20 млн. Грн. Її умови прості – 70% вартості матеріалів і робіт оплачують влади, а 30% – самі мешканці. Зрозуміло, що на всіх цих грошей явно не вистачить, вони будуть "розіграні" на конкурсах (очікується, що кошти розподілять між півсотнею багатоповерхівок). Умови участі в відборі: наявність ОСББ, яке гарантує оплату решти 30% коштів, хоча б два написаних проекту по енергоефективності для конкретного будинку з прогнозованим зниженням споживання ресурсів в 20-30%, попереднє проведення аудиту. Заявки приймаються до 15 квітня цього року.

Керівник асоціації постачальників роздрібний мереж України Олексій Дорошенко каже, що виробники матеріалів і обладнання вже відчули сплеск інтересу до теми енергозбереження. Але попереджає: не варто зв'язуватися з підрядниками, яких рекомендуватимуть чиновники.

"Вони спочатку закладають в кошторис завищені ціни. Наприклад, мені відомо, що проект по енергетичній модернізації школи, який коштує 50 тис. Грн., Муніципалітету продали за 320 тис. Грн.", – Розповів експерт.

Щоб зрозуміти, не вимагають чи з вас зайвого, він радить керуватися наступною формулою: проект по енергоефективності, що включає розробку комплексу заходів і їх реалізацію "під ключ" обходиться в 1,5-2% від кошторисної вартості об'єкта.

Поради бувалих. Як заощадити на комуналці

1. Заощаджуємо на теплі. Якщо ви живете в новому будинку (з підведенням тепла до кожної квартири окремо), то варто встановити індивідуальний лічильник тепла з терморегулятором в квартирі. Його ціна 3-5 тис. Грн (в залежності від модифікації та особливостей опалювальної системи) з установкою. Економія – до 45% на оплату опалення (наприклад, жителі трикімнатної квартири за шість місяців опалювального сезону можуть заощадити більше 5 000 грн. За новими розцінками).

У старому будинку, в якому опалення простягається "наскрізь" з першого до останнього поверху, можна встановити загальний лічильник тепла в будинку. Ціна – близько 50 тисяч гривень.

Але на цьому шляху можливі проблеми:

– Напевно, не всіх сусідів буде легко переконати скинутися на лічильник.

– Економія нижче, ніж при використанні індивідуального лічильника: дехто із сусідів взимку може спати з відкритими вікнами і випускати тепло. А платити будуть всі.

Якщо ж все сусіди погодилися на покупку і установку лічильника, і ви домовилися берегти тепло в будинку, то інвестиція "відіб'ється" приблизно за два опалювальні сезони.

2. Заощаджуємо на електроенергії. Варто замінити в будинку все лампи розжарювання на енергозберігаючі (економія до 80%); не користуватися електрочайником, якщо є газова плита; в електрочайнику періодично видаляти накип – витрачається багато енергії на її нагрівання; відключати всі електроприлади після використання (телевізор і комп'ютер в режимі "очікування" також споживають енергію).

3. Економимо на воді. Для полоскання рота після чистки зубів набирайте воду в стакан і відразу закривайте кран, що не включайте кран на весь час процедури. Замість 15 л витратите всього 250 мл.

Зовсім дрібну цівку води з крана лічильник "не помічає". Тому злегка відкрийте кран і за якийсь час наберете воду в каструлю або чайник безкоштовно.

Встановіть економний змішувач в кухні і розпилювач на лійці душа, який витрачає менше води (про конкретні моделі краще запитати у консультанта в магазині сантехніки).


                         



Коментарі