Дизайн
Подобається

Будинок зі сміття побудували британські студенти, проект Waste House (відео)

26/08/2016
Будинок зі сміття побудували британські студенти, проект Waste House (відео)

Британські студенти з Університету Брайтон спорудили будинок, будівельні матеріали для якого майже на 90% складаються з перероблених відходів.

Будівля, основу якого практично повністю складає сміття було побудовано в рамках проекту Waste Hause (укр. Сміттєвий Будинок) в студентському містечку Grand Parade Університету Брайтона. З його допомогою ініціатори проекту хотіли продемонструвати, що, насправді, будь-які відходи є потенційну сировину для виробництва багатьох корисних речей.

На проектувальні та підготовчі роботи у команди з 253 студентів на чолі зі старшим викладачем Дунканом Бейкер-Брауном (Duncan Baker-Brown) та директором компанії BBM Architects пішло близько 3 місяців. А саме будівництво будинку зі сміття зайняло, приблизно, 12 місяців.

Для виробництва використовуваних матеріалів в основному використовувалися побутові та будівельні відходи. У їх число ввійшла величезна кількість пластикового посуду і пакувальних матеріалів, предмети особистої гігієни та меблі, відходи найрізноманітнішої одягу – в загальному, все те, що у величезній кількості присутній на звичайній міському звалищі.

Привести інтер'єр «сміттєвого» вдома в більш пріглядний вид у студентів вийшло завдяки кільком сотням листів бракованої фанери. І навіть в якості ущільнювачів віконних рам використовувалися близько 500 беушних велосипедних покришок.

Для каркасної основи будинку, його несучих конструкцій і підлог застосовувалася вдруге перероблена деревина. Для будівництва стін використовувалася суміш відходів крейди з додаванням глини, що дозволило значно підвищити їх теплоізоляційні властивості, залишивши їх товщину на рівні 35 сантиметрів. Цікаво, що для внутрішнього утеплення кімнат використовувалися давно віджилі відеокасети VHS і для цього їх знадобилося близько 4000 штук (мабуть в Англії ще працюють відеосалони).

Однак не обійшлося без застосування і нових матеріалів, які не пройшли стадію вторинної переробки. Так, щоб збільшити енергоефективність свого екодома учасники проекту встановили п'ятикамерні потрійні склопакети, а для безпеки використовувалися тільки ліцензована електрична апаратура та сантехнічні пристрої.

Зараз, незважаючи на те, що «сміттєвий» будинок вже побудований, сам проект аж ніяк не закритий. Житло з відходів обладнали безліччю датчиків і сенсорів, які встановлені як всередині приміщень, так і зовні. Їх призначення – відстеження і збір інформації про параметри будинку та технічний стан його конструкцій, яка в майбутньому допоможе зробити висновки про ступінь успішності цього методу, а також стане підмогою для розробки нових способів збільшення енергоефективності будівель.

Також планується, що Waste Hause стане місцем для регулярних екологічних конференцій, послужить виставковим залом, місцем проведення екскурсій та презентацій. Його творці сподіваються, що перший примірник «сміттєвого» вдома стане своєрідною відправною точкою для розвитку нових напрямків «зеленого» будівництва і розвитку сталого суспільства в цілому.

dom-iz-musora-waste-house dom-iz-musora-waste-house-3 dom-iz-musora-waste-house-4 dom-iz-musora-waste-house-5 dom-iz-musora-waste-house-2
 


                         



Коментарі