Економіка України
Подобається

«Нафтогаз» чи бюджетна дірка України (відео)

16/08/2016
«Нафтогаз» чи бюджетна дірка України (відео)

Президент заборонив закон про розблокування рахунків підприємств теплокомуненерго, не дивлячись на звернення Кличка та інших мерів, які розуміють усю гостроту ситуації.

Тобто всі гроші, які люди платять за тепло, енергію і гарячу воду, акумульовані на рахунках теплопостачальних підприємств, безакцептно будуть списані і перераховані НАК «Нафтогаз України», нібито за заборгованість перед ним.

Що відбувається насправді? При вивченні природи  «заборгованості» підприємств ТКЕ перед «Нафтогазом» ГО «Публічний аудит» встановила, що левова частка цього боргу — зовсім не за газ! Це штрафні та інші санкції, відсотки, пеня тощо. Ще раз — мова йде не про пряму заборгованість за поставлений товар, а про ті чи інші навантаження на цю заборгованість, сформовані, до речі, у минулі роки. Ці навантаження небеззаперечні й оскаржуються у судах.

Наприклад, згідно додаткової Постанови Вищого Господарського Суду України окрім 344,9 млн грн. основного боргу ПАТ «Київенерго» повинне погасити перед «Нафтогазом»: 80,7 млн грн пені; 3% річних – 5,16 млн грн; інфляційних втрат – 144,36 млн грн; 7% штрафу – 29,43 млн грн.  Тобто зверху на 344,9 накинули ще 259,6 млн грн надприбутку для НАК «Нафтогаз України».

«До чого призведе така ситуація? У регіонах підприємства ТКЕ не зможуть підготуватися до опалювального сезону: грошей немає, їх забирає «Нафтогаз». «Нафтогаз» же, навпаки, стає єдиним індикатором «поліпшень» у країні: він переповнюється від грошей, які влада вилучає у людей за допомогою навмисно завищеної ціни на газ, і у підприємств, із неоднозначних, здебільшого надуманих підстав», — пояснює Максим Гольдарб, директор ГО «Публічний аудит».


                         



Коментарі