Економіка України
Подобається

Що буде з цінами на їжу в Україні при дешевому євро

24/06/2016
Що буде з цінами на їжу в Україні при дешевому євро

Пересічні українці зможуть заощадити на норвезькій рибі і польських яблуках, а ось експортери втратять
Дешевшає на тлі виходу Великобританії з ЄС і обвалу фунта євро змусив українських експертів заговорити про можливу зміну цінової кон'юнктури і на вітчизняному продуктовому ринку.


Аналітики не виключають, що імпортуються до нас з ЄС продукти харчування можуть подешевшати вже в самий найближчий час.

На перший погляд, в Україну ввозиться не так багато їжі з Європи, проте, в деяких категоріях її доя все ж значна. Це, наприклад, морська риба. За даними митної статистики, за підсумками 5 місяців цього року найбільшими імпортерами мороженої риби в нашу країну стали Норвегія та Ісландія. На частку першої доводиться 23,4% всіх поставок ($ 29 млн.), Другий – 14,5% (близько $ 18 млн.). І хоча і в Норвегії, і в Ісландії в ходу власні грошові одиниці, зрозуміло, що вони безпосередньо залежать від курсу євро. Так що, якщо той продовжить падати, українці можуть розраховувати на здешевлення рибної продукції.

Вельми залежна від європейського імпорту також плодоовочева група. Приміром, за підсумками 5 місяців цього року, в поставках лука на Голландію і Польщу сукупно довелося більше 40%, а по яблукам більше 90% дісталося Польщі, яка заробила в нашій країні близько $ 7,6 млн.

Пощастить і гурманам. Слабкий євро дозволить їм купувати зі знижкою європейські сири. Як свідчить митна статистика, за підсумками 5 місяців цього року лідирували по поставкам цієї продукції в нашу країну Польща (30,8% на $ 3,3 млн.), Німеччина (23,6% на $ 2,5 млн.), Франція (14 , 4%, на $ 1,5 млн.).

Але головне: якщо європейська їжа в Україні дійсно подешевшає, можуть знизити ціни і вітчизняні виробники, для яких, наприклад, ті ж польські ціни завжди були якоїсь планкою, від якої потрібно триматися на відстані.

Можемо втратити на експорті

Але в історії з дешевшають євро є й інший нюанс: наші експортери, які тільки-тільки освоїли багатий ринок ЄС, ризикую втратити в доходах.

За даними міністерства агропромислової політики, за перший квартал цього року експорт вітчизняної аграрної продукції в Євросоюз виріс на 15,3% – до $ 1,2 млрд. За підсумками ж минулого року, в Європу пішло близько 28% всього українського агроекспорту.

Зараз профільне відомство домагається від ЄС збільшення квот на безмитну поставку (22 червня в Брюсселі відбулася зустріч на цю тему). Так що можливе зниження заробітків в Європі наших трейдерів зовсім не радує.
Аналітик консалтингової агенції ААА Марія Колесник каже, що на даний момент головний негатив полягає в нестабільності і паніки на фінансових ринках, які спричинили за собою падіння і товарних ринків.

"За вчорашній день падіння липневих ф'ючерсів в Чикаго для зернових, сої та соєвого шроту в середньому склало 1,5-2%, сьогодні падіння ще більше. Фінансові ринки сиплються по всьому світу радикально. Так Японський Nikkei 225 впав більш ніж на 8%. Гонконгський Hang Seng – на 5,65%, шанхайський SSE Comp – на 2,87%. Зберігається також велика ймовірність падіння цін на нафту (сьогодні Brent подешевшала на $ 2,5), і це буде додатковим фактором тиску на кукурудзу і сою. сьогодні котирування на кукурудзу на Чиказькій біржі знизилися на 2, 74% і це ще не остаточні цифри ", – зазначила UBR.ua Колесник, передає Корупція. Маркет.

І додала, що поки це тільки перша реакція на Brexit.

"Основні тенденції проявлять себе трохи пізніше, але вже можна говорити про те, що позитивними вони не будуть ні для кого", – уклала експерт.

Так що вітчизняні селяни, які розраховують на черговий рекордний експорт врожаю, в грошах можуть отримати зовсім скромний результат своєї праці. З огляду на, що АПК є одним з основних постачальників валюти в країну, зниження заробітків фермерів може позначитися на всій економіці.

Втім, як пояснив UBR.ua виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко, для вітчизняних експортерів курятини європейський ринок буде більш ніж привабливим навіть при ослабленні євро.

"У ЄС ціни вище на 30-40%, так що для нас поставки в Європу прибуткові в будь-якому випадку", – підкреслив він.


                         



Коментарі