Махінації
Подобається

Зловживання з держмайном у Національному медуніверситеті ім.Богомольця

23/03/2015
Зловживання з держмайном у Національному медуніверситеті ім.Богомольця

 Національний медуніверситет ім.Богомольця

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство» спільно з журналістами провела черговий рейд по закладах харчування Національного медичного університету імені Богомольця.

Генеральна прокуратура та Фонд держмайна прийняли скарги відносно протиправних дій посадових осіб у НМУ, порушено кримінальне провадження.

Антикорупційні заходи відбуваються в рамках компанії «Ні!» корупції в медичних вишах: починаємо з перших курсів», яку підтримує Міжнародний фонд «Відродження».

Активісти серед іншого намагалися перевірити скарги студентів на завищені ціни в кількох пунктах громадського харчування та причини можливих зловживань.

Як відомо, їдальня, яка містилася у фізико-хімічному корпусі була серед переможців низки номінацій на найкращий державний заклад громадського харчування. Проте наказом в.о. ректора К.Амосової від 5 травня 2014 року цей заклад було закрито.

Відтак, усі 720 кв.метрів площ їдальні включно з кондитерським цехом було вирішено передати в оренду. Зацікавленість висловили ціла низка підприємницьких структур, але з жодним з них угод оренди підписано не було.

 

 

 

 

???????????????????????????????

Натомість, з початком нового навчального року студенти помітили, що в НМУ у двох корпусах з’явилися три нові точки харчування у формі кіоск-буфет, та було проведено косметичний ремонт у їдальні та буфеті. Після цього було гордо розміщено банери з написом «Центр громадського харчування НМУ».

Вивіска наче засвідчувала, що це адміністрація попіклувалася про студенів і зробила для них все це, а емблема НМУ мала підтвердити, що це державний заклад.

Але як вдалося дізнатися, насправді, ці всі приміщення займає ФОП (фізична особа-підприємець) Шкільний В.П. Ця особа зареєстрована у квартирі житлового будинку на вулиці 40-річчя Жовтня, а корпуси НМУ не належать до місць, де він може здійснювати підприємницьку діяльність відповідно до свідоцтва, яке міститься на стіні.

Попередня громадська перевірка не змогла знайти підтверджень, що ФОП має будь-які договори з Фондом державного майна чи Київенерго та Київводоканалом. А отже, цілком імовірно, що всі його рахунки сплачує адміністрація НМУ, розбазарюючи бюджетні кошти.

Відповідно до статті 5 закону Про оренду державного та комунального майна, власником усього майна НМУ є Фонд державного майна і лише він може здавати в оренду будь-які площі в університеті. Крім того, будь-які договори оренди медичних вузів відбуваються після погодження з МОЗ.  Звісно, в МОЗ про ФОП «Шкільний» нічого не чули.

До того ж, оформлення оренди – це доволі тривала процедура і включає в себе багато етапів. Серед них — подача заявки, розгляд проекту заяви, розміщення в офіційних державних ЗМІ, оголошення оцінка майна, оголошення конкурсу, подача заявок на участь у конкурсі, дослідження попиту, проведення конкурсу, погодження з МОЗ. За найбільш сприятливих умов все це займає не менше ніж півроку, часто близько року.

Проте ще до початку навчального року одразу після ліквідації державного підприємства за згаданим наказом Амосової, ФОП Шкільний в’їхав на потужності державного підприємства, що на першому поверсі фізико-хімічного корпусу.

 

 

 

 

НМУ 2

Для оцінки масштабів можливих зловживань треба тільки уявити, скільки коштує оренда, коли лише державне підприємство займало 720 кв.м , і це без нових закладів Шкільного. Дійсно, до «бізнес імперії» Шкільного, створеної за сприяння окремих осіб в адміністрації в НМУ, додалися нові точки, які не входили до ліквідованої державної їдальні. По-перше, це два буфети у стоматологічному корпусі. По-друге, це буфет на другому поверсі фізико-хімічного корпусу, відкритий також під емблемою «Центру громадського харчування НМУ».

Існує припущення, що до цієї оборудки причетний все той же агроном-проректор Никитюк. Студентське братство зажадало від МОЗ надати посадову інструкцію Никитюка як проректора. Але Міністерство повідомляє, що оскільки Міністр ніколи не погоджував це призначення, то і посадову інструкцію проректора-самозванця МОЗ не має і витребувати в Катерини Амосової не може.

Водночас,  збитки, завдані під час бурхливої діяльності самочинного проректора, можуть вимірюватися значними сумами. Адже Катерина Амосова під час пікету МОЗ зізналася, що Никитюку вдалося спрямувати рекордні суми бюджетних коштів на ремонтні роботи. За словами ректора, мова вже йде про мільйони гривень. Щодо низки господарських і фінансових оборудок Никитюка експерти Студентського братства зробили низку запитів.

Цікаво, що державна їдальня погоджувала ціни з профкомом на кожну котлету, і вони були дійсно студентські. А у випадку зі Шкільним виникає питання — чому від імені усіх студентів керівник профкому Пилипко погодив графік роботи цього ФОП в університеті без договорів оренди та погодження МОЗ. Ще цікавіше, чому профком «не помічає», що одна лише шоколадка Milka з горішками у Школьного коштує 43 грн.

За наявною інформацією, керівництво університету замість укладення законної угоди, погодженої з фондом держмайна і МОЗ, підписало із загаданим ФОПом щось на кшталт «договору про співпрацю», або «договору про тимчасову оренду». Втім, дані поняття виходять за рамки закону та нагадують кишенькову корупційну схему. Адже державне майно можна лише орендувати, а оренда починається лише після підписання договору за участі/погодження Фонду державного майна та МОЗ.

Після рейду активісти Студентського братства поїхали до ректорату, щоб з’ясувати причини встановлених зловживань. Але горезвісний проректор-агроном виїхав з робочого місця. Тому активісти піднялися на другий поверх і зайшли до приймальні ректора Амосової К.М. Проте їм повідомили, що до Катерини Миколаївни записатися можна тільки на 25 березня, адже вона пішла у відпустку.

Варто зазначити, що відпустка ректора почалася одразу після звернення Студентського братства до прокуратури щодо корупційних дій керівників НМУ.

Джерело: nikorupciji.org

 

 

 

 

 

 


                         



Коментарі